Р – Кухињски буквар

Рамстек, Резанци, Резанци на суво, Резанци од кромпира (ваљкасти), Резанци са сиром


Рамстек

 
 

Узме се неко од ових меса: пола кила говеђе шницле, телеће, крта свињетина или бела печеница. Од изабраног меса исеку се згодни делови и зготови се прави паприкаш. Кад је паприкаш готов, метну се четири кашике кајмака, па се у шерпењи метне у рерну да се пропече. Затим се извади, окисели и поново метне у рерну. После се остави на топло место до употребе.

 

Још је боља ствар од пилећег или голубијег меса. Може се гарнирати на више начина, а може бити и без гарнирања.


Резанци

Узме се једно јаје, пола јајетове љуске воде и брашна према приликама тако да замешено тесто буде тврђе. После замешивања чека се 10 минута (јер се онда боље развија) и развије се што тање. Сачекати док се не осуши. Кад је суво секу се ситни резанци. Од истог теста секу се и флекице или се праве гркљани. Секу се и узане трачице точкићем за листиће или се тесто на половини пресавије, те се од њега притискивањем и нарочитим напрстком (модлом) праве ситне погачице, које се пеку на масти, после чега буду округле као лоптице.

Резанци, флекице и сва друга некувана теста укувају се непосредно пре јела у врелој супи, која је оцеђена у посебну шерпењу, а кува се само толико док не проври. Купљена и сува теста дуже се кувају.


 

Резанци на суво

Четврт кила брашна се замеси с потребном количином воде веома тврдо, па се окружи у јуфку и остави да се 10 минута одмори. Затим се оклагијом развије ни танко ни дебело и сада се остави да се суши. Док се тако тесто суши, метне се у шерпењу вода да се греје. Осушено тесто се исече на резенце. Када вода почне да ври у њој се укувају резанци, а за време укувавања непрестано се меша. Пошто су сви резанци укувани, шерпења се поклопи. Кад почне да ври, одмах се скину с ватре и процеде. После тога одмах се морају опрати у хладној води, поново се цеде и сада се тек осоле у цедиљки.

Док се резанци цеде, греје се маст у шерпењи. У загрејану маст се успу оцеђени резанци и измешају се. То су празни резанци. Ако се у масти прже мрвице од земичке, гриз, па се онда успу резанци те измешају имамо резанце с мрвицама или гризом. Гриз и мрвице се најпре прже на масти, али се у пржени гриз мора долити мало воде.


 

Резанци од кромпира (ваљкасти)

Четврт кила кромпира се опере и пристави да се кува. Кад су скувани, ољуште се и на треницу истару. Сад се узме један део брашна, два дела кромпира. Овај размер треба увек одржати, јер иначе тесто неће испасти добро. Тесто се замеси док су кромпири још врући. Кад је тесто замешено, направе се од њега мали ваљкасти резанци. Даље се ради као код резанаца на суво.

 


 

Резанци са сиром

Умеси резанце од четврт кила брашна, једног целог јајета (у сваке резанце може се метнути и парче масти величине ораха), воде колико је потребно да не буде меко тесто. Укувај, оцеди, као што је већ наведено. Метни их на маст, осоли по укусу. Узми четврт кила крављег сира, протисни кроз машину, кроз коју се кромпир протискује, или га протари кроз сито и остави на страну. Узми два деци кајмака и помешај у резанце. Даље: исеци 15 дека сланине на ситне чварке, метни их у шерпењу и испржи без воде. Сад узми чинију за теста у њу метни резанце, који су с кајмаком измешани, на резанце одозго метни ситне чварке, около резанаца метни сир, који је припремљен на наведени начин.



Куварица, Народни музеј Крагујевац
слика преузета са сајта „Стари занати у Србији“

Autor: Rade Aničić
Datum: 29, 06, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *