Н – Кухињски буквар

Надевени пилићи, Надевене телеће груди, Надевени голубићи, Не дирај ме


Надевени пилићи

 
Пиле се лепо очисти, извади се дроб (изнутрице), добро се опере, осоли и остави се цело као што треба за печење. Док стоји у соли спрема се овај фил: узми једну земичку, потопи је у млеко. Док се земичка кисели, ситно се исече главица црна лука, упржи се на масти. Сад се у тај лук метне земичка, која се прво добро оцеди од млека. Затим, метни першуновог ситно исецканог лишћа, соли, бибера и два жуманцета. То све добро измешај и надени пиле. Пиле метни у тепсију, где има мало масти, мало воде и пеци га. Пиле често преливај сопственим соком . Печено пиле лепо исеци по зглавковима, прелиј соком у којем се пекло и носи на сто.
 

Ако би при сечењу надев испадао напоље, исти се надев пажљиво узме и пажљиво метне под парче које му припада. Служи се при сипању кашиком и виљушком, јер има ко воли да узме и сока од истог меса.


Надевене телеће груди

Исти надев као и код пилића и кад се груди надевају морају се ушити белим концем да се надев не испадне. Пече се исто као надевени пилићи. Пре него што се износе на сто конац се извади и онда се секу на парчад с два прста ширине. Парчад се поново саставе да изгледа да је један комад груди. Прелије се такође истим соком и служи се кашиком и виљушком, уз салату по избору.


Надевени голубићи

Исти надев као и горе. Пећи као надевене пилиће. Само се печени голубићи пресеку преко пола и то дужином. Укусно се поређају у чинију, полију се соком у коме су се пекли.


Не дирај ме

Натаре се 14 дека масла са 18 дека брашна. Томе се дода 7 дека обарених и самлевених бадема, а одмах затим три деке шећера и то се све добро измеси. Од теста сеци грумење и прави ваљкасте кифлице. Поређај их у тепсију посуту брашном и пеци на обичној ватри. Поруменети одозго не смеју. Вруће се посипају шећером.



Куварица, Народни музеј Крагујевац
слика преузета са сајта „Стари занати у Србији“

Autor: Rade Aničić
Datum: 02, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *