М – Кухињски буквар

Мајонез, Макароне, Макароне на други начин (обичан), Мале крофне, Мале крофне (од сира)


Мајонез

 

Хладна печења, језици рибе и друго преливају се мајонезом, који се овако прави: четири жуманцета, четири децилитра кајмака кува се уз непрестано мешање, док не постане густо. Затим се скине с ватре, метне се соли и бибера, ливунова сока, па се још мало прокува. Готов мајонез се скине с ватре и хладним се прелива, односно, маже по месу и риби.


Макароне

Пет дека масла измешај буавно* и додаји наизменице четири жуманцета (све једно по једно), три кашике за јело сира, на треницу натрвеног сира и то овчијег или гројера**, три кашике скорупа и од три беланцета чврсту пену и мало соли. Пола пакле макарона обари у сланој води мекано. Макароне поређај у чинију, која може да стане у рерну, и ређај ред макарона и ред поменуте смесе. Понови то два-три пута. За одозго остави што више горње масе и прелиј том масом. Метни чинију у рерну и пеци док не буду лепе румене боје. Метни обашка*** на тањир натрвеног сира.

*растресито, трошно, нарасло

**тврди полумасни швајцарски сир

***одвојено, посебно


 

Макароне на други начин (обичан)

Узми пола пакле макарона, изломо их у величини какву волиш. Обари их у сланој води, мешај више пута, јер ће се залепити за шерпењу. Бари их док не буду меке. Оцеди их, опери чистом хладном водом и остави их да се цеде. За то време метни у шерпењу варјачу масти, кад се маст загрејала спусти у њу оцеђене макароне, осоли и промешај. Остави их да стоје до употребе. Пре него што ћеш их ставити на сто поспи их сиром, било крављим или гројером. Добро би било гројером, али га треба истрти на треници и тек онда посути по макаронама. Вруће носи на сто.


 

Мале крофне

Узми пола деке квасца потопи у један и четврт деци млека и две коцке шећера. То стоји један сат. Сада узми два и по дека масла (ко воли масније може и више), замеси са млеком два жуманцета, мало соли и 30 дека брашна. Добро варјачом излупај. Кад си тесто добро излупала истреси на даску, скружи јуфку, остави мало да одстоји. Растањи оклагијом у дебљину малог прста, прави мале крофне; остави да кисну само на дасци. Пеци их у много масти као и обичне крофне. Вруће, печене замачи у ситан шећер помешан са циметом или у ситан шећер с чоколадом.

 


 

Мале крофне (од сира)

Узми по деке квасца и потопи га у по деци млака млека и парче шећера и остави да кисне (овај се квасац не подмешује с брашном). Узми копању и метни 12 и по дека крављег сира који се прво мора протиснути кроз сито. Додај једно жуманце и једну деку шећера и мало соли. Све то смеси с квасцем и с две кашике кајмака и потребном количином брашна. Кад се тесто добро измеси истреси га на даску која је добро посута брашном, смеси у јуфку и остави тесто да се одмори пет минута. Сада га растањи до једног центиметра и калупом вади крофне. Крофне остави на дасци да кисну један сат. Пеку се на масти. Вруће их поспи ванилин-шећером и носи на сто. Уз то се служи пекмез.



Куварица, Народни музеј Крагујевац
слика преузета са сајта „Стари занати у Србији“

Autor: Rade Aničić
Datum: 03, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *