Л – Кухињски буквар

Леђа зечја, Ликер од ванилије, Ликер од кафе, Ликер од вишања, Ликер од зелених ораха


Леђа зечја

 

Од три беланцета утуче се чврста пена, пени се дода ју три жуманцета и поново се све добро излупа. Додај седам дека шећера. Овој смеси додај седам дека с љуском (опном) самлевених бадема и излупај. Даље се дода две деке презле румом наквашене и излупати. И најпосле се дода једна шака китникеса ситно исецканог и поново се излупа. Пече се у тепсији, у којој и владичин хлеб, на умереној ватри. Сада спреми глазуру од три целтне чоколаде и исто толико шећера колико су чоколаде тешке и две кашике млека. Ову глазуру кувај док не буде густа. У међувремену смо из тепсије извадили печено тесто и метнули га у порцеланску чинију истога облика и ово тесто се прелије још увек врућом глазуром. Искити се обареним бадемима, који су исечени на ситне резанце.

 


Ликер од ванилије

Узми две и по кашике ванилије, преполови их у дужину, узми пола деке кошенила. Кошенил* утуцај ситно. Кошенил и ванилију метни у боцу у којој је три и по деци фина шпиритуса и остави да стоји пет-шест дана. Последњег дана узми шерпењу у којој само ликер кувашми метни пола литра воде и 60 дека шећера, па кувај (шпинуј). Кад је шећер постао густ, скини га с ватре, охлади, помешај са шпиритусом у ком су били кошенил и ванилија, које си претходно оцедила кроз чист салвет. Ко воли јачи ликер, може метнути више шпиритуса.

*лепа јаркоцрвена боја, купује се у апотекама и трговинама.

 


 

Ликер од кафе

узме се иста количина шећера, шпиритуса и воде као код ликера од ванилије. Уместо ванилије метне се по укусу јаке црне кафе. Овај се ликер не бојадише.

 


 

Ликер од вишања

Узми једну стакленку као за краставце и у њу метни два кила очишћених вишања, кило очишћених трешања и литар шпиритуса. У шерпењу метни кило шећера и литар воде и кувај пола сата. Кад је скувано остави да се охлади. Док се шећерна вода хлади дотле утуцај пола кила коштица у авану и метни их у стакленку, те успи хладну шећерну воду. Вежи хартијом за дунст и остави до употребе. Пре употребе ликер процеди кроз салвет.

 


 

Ликер од зелених ораха

Узми десет лепих, младих зелених ораха. Исеци их на танке резанце, метни резанце у боцу, налиј комовицом ракијом и додај у ракију 25 дека жута шећера. Боцу добро затвори и остави до употребе. Пре употребе процеди.

 



Куварица, Народни музеј Крагујевац
слика преузета са сајта „Стари занати у Србији“

Autor: Rade Aničić
Datum: 04, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *