Ј – Кухињски буквар

Јабуке у завијачу (у шлафроку), Јагње на ражњу, Јаја за гарнирунг, Јаја филована, Јаребице печене


Јабуке у завијачу (у шлафроку)

 

Јабуке се ољуште, исеку на колутове и потопе се у једну чинију у којој има сока од једног лимуна, нешто ситна шећера, бела вина и једна кашика фина рума. Тако натопљене јабуке нека постоје два сата. У међувремену направи тсто као за палачинке, само нешто гушће, замачи исечене јабуке у тесто и пеци на мало масти. Печене се посипају ситним шећером и циметом.


Јагње на ражњу

Очишћено јагње остави се да један дан одстоји, а зими и више дана. Пре него што ће се метнути на ражањ добро се насоли, натре сољу и изнутра и споља, толико да изнутра буде читав танак слој соли. Затим се метне на ражањ и наложи се добра ватра (од дрва) да даје добру жеравицу. Крај жеравице се у земљу ударе двоје рашље на даљини дужине ражња. На рашљама ће се окретати ражањ с јагњетом. При ударању рашаља у земљу пази се да ражањ буде намештен тако да на њега не иде дим од ватре. Када је све овако удешено на рашље се метне ражањ с јагњетом и почне се пећи и редовно врти. Ражањ може бити метални или дрвени, али у оба случаја није добро да буду округли већ рогљасти. Веће јагње се мора везати дротом* око кичме и ражња и учврстити. Окретање мора бити лагано. Испочетка и жеравица мора бити подаље од јагњета како би се јагње прво добро загрејало и да не би одмах „ухватило кору“. Све време печења јагње се на почетку маже сланином (на врху прута)а касније се маже соком који цури из печенице,а сакупља се у подужу тепсију испод јагњета. Што се печење ближи крају то се жеравица жарачем приближава печеници. Да се на ражњу добро испече средње јагње потребно је око три сата времена.

Када је печено, познаје се по лаком одвајању меса од костију или када се убоде виљушком у бут, а оно цури чист бели сок.

 

Печено се скида са ражња и сече одмах ако се служи вруће или се остави на ражњу да се охлади и потом сече када се служи хладно печење.

 

*жица


 

Јаја за гарнирунг

Упола обари четири-пет јаја, пре мекша но тврда. Обарена јаја ољушти. Узми облатну велику колико је јаје. Облатну намажи беланцетом, да постане мека. Увиј јаје и тако замотано умочи у размућено осољено јаје, па у презлу и пржи на масти.


 

Јаја филована

Обаримо тврдо три-четири јајета, ољуштимо их, расечемо их попола уздуж или попреко. Кувано жуманце се извади и кроз сито протера. У та кувана и кроз сито протерана жуманца метнемо 3-4 кашике кајмака и мало ситно исечена зелена першуна. Све то измешамо, празна места у куваном беланцету испунимо направљеном смесом. Поређамо их у шерпењи у којој има мало растопљена масла, а преко јаја прелијемо кајмаком и поспемо мрвицама, те се ово пече неколико минута у рерни.


 

Јаребице печене

Чим се птица убије треба из ње извадити дроб и изнутра обрисати крв, покупити кухињским пешкиром. Водом се не сме испирати. Овако расправљена и неочупана стоји неколико дана на хладном месту и на промаји. Пре печења очупа се не парећи је. Ако на њој остане длака опрље се на ватри и добро се водом опере, насоли се и надене се сланином или се обавије танким листовима од сланине који се белим концем повежу око јаребице. Метне се у рерну да се пече уз нешто воде. Док се пече прелива се соком у коме може бити нешто сока од лимуна. Ако је јаребица матора, може се претходно испригати у шерпењи, па тек онда долази у рерну да се допече.



Куварица, Народни музеј Крагујевац
слика преузета са сајта „Стари занати у Србији“

Autor: Rade Aničić
Datum: 06, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *