Na Kamendinu rod 6,7 tona

Kombajni i ratari na njivama

        Ovogodišnja žetva je je u značajnom zakašnjenju.
        Zahvaljujući lepom vremenu kombajni i žeteoci su ušli u njive u subotu i nedelju, radilo se i noću.


        Zemljoradnička zadruga Žunji-Silak u Temerinu prima pšenicu u novom silosu. Vlažnost zrna je od 13 do 20 procenata, prinosi od 25 do 35 metričkih centi po katastarskom jutru, što je za iznad očekivanja, imajući u vidu period suše i obilnih kiša.
        Poljoprivredna zadruga „BLM“ otkupljuje pšenicu u mašinskom parku u Sirigu. Vlažnost zrna odlučuje o troškovima lagerovanja. Tako se za vlažnost od više od 15 procenata na 100 kilograma pšenice odbija gotovo 10 procenata. Prinosi u Sirigu kreću se od 2 do 2,7 tone po katastarskom jutru.
        Poljoprivredno gazdinstvo Kamendin u Sirigu je završilo žetvu 5. jula. Na 35,5 hektara hlebnog žita ostvaren je prinos od 6,7 tona po hektaru. Hektolitarska težina je 79 grama. Najveće površine na Kamendinu zauzima šećerna repa 517 hektara, kukuruz 290, semenski kukuruz 75 i soja 197 hektara.
        Cenu pšenice određuje isključivo tržište i tražnja kvalitetnog zrna, ističe ministar poljoprivrede, Saša Dragin. Objasnio je da će otkupna cena pšenice biti povećana zbog loših vremenskih prilika. Ministarstvo pomaže individualnim poljoprivednim gazdinstvima i poljoprivrednim zadrugama, kroz subvencije koje se odlično isplaćuju i ove godine. Subencija po hektaru je 12.000 dinara, veća je za 2.000 dinara u odnosu na prošlu godinu.

Autor: Mile Milojević
Datum: 06, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *