Mere za suzbijanje ambrozije

U organizaciji Resora Opštinskog veća za zaštitu životne sredine 3. jula razmatran je predlog mera i aktivnosti za sprovođenje akcije suzbijanja i uništavanja ambrozije na teritoriji opštine Temerin.



        Po običaju sastanku nisu prisustvovali predstavnici Železnica Srbije i Javnog preduzeća Šajkaška“, a upravo duž pruga i obala kanala je najčešća pojava ambrozije.
        O iskustvima u suzbijanju ambrozije govorili su komunalni i inspektor za ekologiju, predstavnici JKP Temerin, mesnih zajednica, Ekološkog pokreta Temerin i poljoprivrednog gazdinstva 7. juli u Sirigu. Rečeno je da se u gradskim područjima, javnim parkovima i površinama redovno suzbija i uništava ambrozija, a problemi su uglavnom duž kanala koji prolazi kroz Sirig, u ataru, uz železničke pruge, puteve industrijske zone i neposrednom okruženju gradskih i seoskih naselja.
        Ambrozija je agresivna korovska biljka čiji polen smeta zdravlju ljudi, koji se brzo širi i može daleko da dopre, a seme može dugo da preživi.
        Dr Olga Pekez, član Opštinskog veća za resor zaštite životne sredine ističe da je neophodna integralna i kontinuirana aktivnost na njenom suzbijanju i uništavanju.
        O iskustvima iz ranijih aktivnosti na uništavanju i suzbijanju ambrozije govorio je Vlado Karanović, komunalni inspektor. Istakao je da su obilne padavine bile na strani razvoja ove korovske biljke, pa su neophodne koordinirane aktivnosti lokalne samouprave, inspekcija, komunalnih redara, mesnih zajednica, javnih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava.
        Prihvaćen je predlog mera za suzbijanje i uništavanje ambrozije na teritoriji opštine Temerin, koji će uskoro razmatrati i Opštinsko Veće Temerin.

Autor: Mile Milojević
Datum: 03, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *