Jezera i male rečice Vojvodine

Vodič Turističke organizacije Vojvodine

        Turistička organizacija Vojvodine objavila je nedavno publikaciju Jezera i reke u Vojvodini.
        Cilj ovog vodiča je da odgovori na pitanje šta Vojvodina stvarno predstavlja. Nije lako preporučiti nekom da poseti i provede zanimljiv odmor samo na Dunavu, drugim rekama i jezerima, ili samo na salašima i u selima, ili samo na Fruškog gori, kad Vojvodina nudi toliko mogućnosti i skrivenih lepota.
        Prirodni rezervati su prigodna oaza za eko i zeleni turizam.
        Gde god da krenete po Vojvodini, doživećete nezaboravno iskustvo, osetiti tradiciju i duh regije, upoznati opuštene, druželjubive stanovnike, koji crpe energiju iz ove bogate zemlje.
        U vodiču Turističe organizacije Vojvodine preporučuju se prelepa ravničarska jezera i male reke koje treba neizostavno posetiti, i koji pokazuju da Dunav, Sava i Tisa nisu jedino vodeno bogatstvo u Vojvodini:
        Plazović, Mostonga, Berava, Krivaja, Jegrička, Kereš, Čik, Palić, Ludoško jezero, Provala, Tikvara, Crveni vir, Adorjan, Stara Moravica, Panonija, Zmajevačko i Gložansko jezero, Stari i Plovni Begej, Tamiš, Karaš, Nera, Peskara Plava banja, Ribolovačko cartstvo, Kopovi u Debeljači, Kovinska šljunkara, Belocrkvansko jezero, Bosut, Ljukovi. Borkovac i mnoge druge rečice i jezera u Bačkoj, Banatu i Sremu.
        U Vodiču turističke organizacije Vojvodine jedna strana posvećena je rečici Jegrička. Dužina joj je 65 kilometara, širina od 20 do 50 metara, dubina od 1 do 3 metra. Riblji fond Jegričke čine: šaran, amur, štuka, bandar, deverika, babuška, bodorka, crvenperka i tolstolobik.
        Vodotok Jegričke, zanimljive i lepe rečice, pretvoren je u kanal dužine 65 kilometara koji je sa tri regulcione ustave podeljen na tri bazena sa potpuno dirigovanim režimom voda. I deonica „neuređene“ Jegričke od Silbaša do Despotova zaslužuje pažnju.


        Privredni i sportski ribolov u Vojvodini ima dugu tradiciju. Alaski zanat je u prošlosti bio na ceni, a riba iz vojvođanskih ribnjaka dospevala je i na carske trpeze. Klasični alasi krajem 20. veka postaju retkost, a zamah uzima ribnjački uzgoj konzumne ribe. Sportski ribolov pravu ekspanziju doživljava u poslednjim decenijama. Po bogatstvu u vodama, Vojvodina predstavlja izuzetno područje. Ne samo po množini voda već i po njihovoj relativnoj čistoći, i pored kontinuiranih zagađenja. Na području Vojvodine ima tekućih i stajaćih voda koje služe za vodovodno snabdevanje pijaćom vodom, navodnjavanje, plovidbu, privredni i sportski ribolov. Pored reka, postoje i mnoge bare i ritske vode, s ogromnim bogatstvom flore i faune.

Autor: Mile Milojević
Datum: 30, 06, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *