Otvoren dnevni centar u Žablju

Žabalj: Otvaranje Dnevnog centra pri Centru za socijalni rad Žabalj bio je razlog da ih posetimo. Ovim povodom razgovor se vodio sa v.d. direktorom centra, Brankom Milisavljević, koja kaže da je Opština Žabalj je usvojila Strategiju razvoja sistema socijalne zaštite i konkurisala sa ovim Projektom kod Fonda za socijalne inovacije gde je Projekat prihvaćen i finansiran sa 1.600.000,00 din.


        Nosilac ovog Projekta je Opština Žabalj, a izvršilac je Centar za socijalni rad gde je u maju mesecu zaposlen jedan defektolog. Cilj ovog Projekta je lakše uključivanje marginalizovanih grupa stanovništva u koje spadaju: invalidne osobe, osobe (deca) ometena u razvoju, deca sa poremećajem u društvenom ponašanju i stare osobe. Stare osobe radi okupljanja i druženja, da bi se umanjio njihov osećaj usamljenosti i zapostavljenosti. Pored Fonda, u finansiranju učestvuje i opština Žabalj sa 700.000,00 dinara od kojih 300.000,00 za platu defektologu, te donacija Fabrike šećera „Šajkaška“ Žabalj u vrednosti od 664.000,00 dinara. U prostoru Centra je napravljena nova zgrada u kojoj deluje Dnevni centar koji trenutno ima oko 15 polaznika sa kojima defektolog radi individualno. Polaznici su deca sa smetnjama i zaostajanjem u razvoju, takođe i deca oštećenog sluha, a svi su sa teritorije opštine Žabalj. Ovaj Centar je napravljen kao Međuopštinski centar Žabalj – Titel ali zbog loše saobraćajne veze to za sada nije moguće.
        Defektolog, Marina Bečejac, je obišla sve osnovne škole i radi se na tome da se poveže rad Centra i škola sa decom koja imaju potrebe da dolaze u centar. Ona kaže da će ovde pored individualnog rada biti i zajedničkih druženja ali to još uvek nije moguće jer ona sama to ne može fizički da postigne. Program sa starima još nije počeo pošto se čeka završetak objekta. Svi koji rade na ovom Projektu se nadaju da će mnogi roditelji koji sada vode decu u Novi Sad ubuduće koristiti usluge ovog Dnevnog centra koji trenutno potpuno besplatno pruža usluge.
        Centar za socijalni rad se bavi i svim ostalim poslovima iz svoje nadležnosti pa ima i oko pedesetak hraniteljskih porodica gde su smeštena deca bez roditeljskog staranja. Direktorka kaže da su uglavnom u tim porodicama smeštena zdrava deca, a i blago retardirana koja pohađaju specijalna odeljenja škole i nisu veliko opterećenje za porodice.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 26, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *