“Živeti bez smeća“

Povodom Dana planete 22. aprila, Opšina Titel i Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine organizovali su tribinu na temu „Živeti bez smeća“.


        U prepunoj „Plavoj sali“, prisutne je ispred domaćina pozdravio predsednik opštine Milivoj Petrović naglasivši da je zajedničkom akcijom predstavnika lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, mesnih zajednica, škola, lovaca, sportista, ekoloških udruženja i građana opštine Titel u proteklih mesec dana urađen ogroman posao na uklanjanju smeća.

          Ovoj akciji predhodilo je formiranje radne grupe koja je izradila katastar divljih deponija, donela plan akcije „Za čistiju opštinu Titel“ i osmislila edukativnu kampanju za podizanje nivoa ekološke svesti građana.

          U realizaciji ciljeva koje je utvrdila radna grupa učestvovalo je preko 700 građana naše opštine, a angažovano je na desetine traktora sa prikolicama, četiri kamiona za sakupljanje i odvoženje smeća, tri utovarivača i jedan buldožer. Rezultat jednomesečne akcije ogleda se u preko 1000 sakupljenih vreća sitnog smeća i plastične ambalaže duž regionalnog puta R-110 od Titela do Šajkaša, u uklonjenim divljim deponijama sa kojih je odveženo nekoliko stotina tona smeća, u uređenim ulicama, a zasađeno je uz pomoć lovačkih udruženja i preko 3.000  sadnica drveća.

          U okviru tribine prikazana je i video prezentacija „Titelska opština pre i posle uklanjanja smeća“.

          O akcijama koje su sprovedene na pokrajinskom nivou, kao i planovima za naredni period govorili su: Tatjana Đurić pomoćnik pokrajinskog sekretara, Nada Lazić pomoćnik pokrajinskog sekretara i Milan Popović zamenik pokrajinskog sekretara.

  „Tribinom “Živeti bez smeća“, završava se samo prva faza akcije koja se nastavlja početkom maja meseca, kojom je predviđeno uređenje izletišta, priobalja reka i postavljanje eko panoa u svim naseljima. Akcija će se sprovoditi u saradnji sa udruženjem građana „Radovi u toku“ iz Novog Sada, udruženjem građana „Tisa-Titel“, ekološkim udruženjima „Gorocvet“ i „Forland“ i svim ostalim dosadašnjim učesnicima akcije i trajaće tokom cele godine“ – naglasio je Milivoj Petrović, predsednik opštine Titel.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 23, 04, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *