Obeležena desetogodišnjica NATO bombardovanja naše zemlje

Na sednici Opštinskog štaba civilne zaštite opštine Titel, odata pošta poginulim u NATO agresiji 1999. godine.

        Nakon uvodne reči komandanta Opštinskog štaba civilne zaštite opštine Titel Milivoja Petrovića, u kojoj se osvrnuo na 24. mart 1999. godine, kada je započeto besomučno bombardovanje u kojem je toku 78 dana poginulo oko tri hiljade ljudi, sećanja su evocirali i predstavnici Vojske, članovi Opštinskog štaba civilne zaštite u sazivu iz 1999. godine i članovi  mesnih štabova civilne zaštite.


        Sastanku je prisustvovao i pilot pukovnik u penziji Nebojša Nikolić, koji je u prvim časovima agresije poleteo sa aerodroma Batajnica i suprostavio se eskadrili NATO aviona. Nakon lansiranja svog projektila na neprijateljske avione, MIG-29 na kojem je leteo pogođen je u blizini spomenika palim pilotima u II Svetskom ratu kod Vilova, a pilot Nikolić je uspeo da se spase katapultiranjem.

        O svojim ratnim iskustvima pričao je i rezervni kapetan Branislav Kesić, komandir jedinice PVO koja je tokom bombardovanja bila stacionirana u Loku, i koja je neutralisala desetak projektila među kojima i jednu krstareću raketu čije je krajnje odredište najverovatnije bio beščanski most, ali je uspešnim dejstvom naše PVO ometena i neeksplodirana pala u blizini Gardinovaca.

        U znak sećanja na vojnike koji su branili svoju zemlju, Vera Čelić iz Loka kazivala je stihove iz svoje zbirke pesama „Baterija“ koja je posvećena vojnicima učesnicima u odbrani od NATO agresije.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 24, 03, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *