Šajkašani po treći put u Žitištu

U organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice u Žitištu je u subotu 14. marta započeo „Spomenar“ koji se po trinaesti put održava u ovom lepom banatskom gradiću.


       

        Ovogodišnju manifestaciju otvorio je gospodin Žarko Obradović, ministar prosvete u Vladi Republike Srbije. Manifestaciji su prvog dana prisustvovali Milivoj Petrović, predsednik opštine Titel i predstavnici Osječko-baranjske županije iz Republike Hrvatske.

        Prema rečima Branislava Zarina, jednog od organizatora i idejnog tvorca manifestacije, “Spomenar“ je zamišljen kao susret veteranskih ansambala. Prema propozicijama, igrači koji su na sceni moraju biti stariji od 35 godina i to sva društva uglavnom ispoštuju. Ovo je jedinstvena manifestacija kod nas i na Balkanu – susret veterana koji su pre dvadesetak i više godina nastupali na scenama izvodeći narodne igre u našoj zemlji i svetu.

        “Spomenar“ uvek počinje druge subote u martu i traje pet narednih subota. Svakog vikenda dođe u goste pet veteranskih ansambala. Ove godine prijavila su se 44 društva, a Umetnički savet je odabrao 30. Na ovogodišnjem “Spomenaru“ nastupiće i društva iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Republike Srpske te, naravno, iz cele Srbije. Svakog vikenda po 200 učesnika ovde igraju, pevaju i druže se.

        Čast da otvori “Spomenar“ ove godine je pripala Kulturno-umetničkom društvu Naftne industrije Srbije “Stanko Paunović“ iz Pančeva. Prve večeri, uz Pančevce, nastupili su KUD “Šajkaš“ iz Šajkaša, KUD “Sveti Sava“ iz Tenja (kod Osijeka), KUD “Bratstvo“ iz Subotice, KUD “Zvečan“ iz Zvečana (kod Kosovske Mitrovice) i KUD “Lola“ iz Beograda. Svi učesnici su kroz pesmu i igru pokazali svoje umeće i svu lepotu i bogatstvo naše narodne tradicije.

 


        Za vreme trajanja “Spomenara“, svake subote u holu Doma kulture održava se izložba ručnih radova na kojoj se posetiocima nude i kolači domaće kuhinje. Takođe se organizuju i razgovori o očuvanju naše folklorne i druge kulturne baštine.

        -Trudimo se da pokažemo da i veterani, koji su uglavnom rešili svoje egzistencijalne probleme te osnovali i obezbedili svoje porodice, mogu biti veoma dobri čuvari i promoteri naše tradicije i kulture – ističe na kraju Branislav Zarin.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 16, 03, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *