Održana stručna rasprava o konkursnom finansiranju medija u Vojvodini

Novi Sad, 26. februar – Kvalitetna medijska scena, profesionalno novinarstvo, razvijanje svih vrednosti demokratskog društva i stalna edukacija o našim najvećim vrednostima – ciljevi su koje želimo da postignemo kroz budžetsko finansiranje medija i medijskih proizvoda u našoj Pokrajini – izjavila je potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova, otvarajući stručnu raspravu o konkursnom finansiranju medija u Vojvodini u 2009. godini.

        Skupštinska sala u kojoj se održavao današnji sastanak bila je mala da primi predstavnike pokrajinskih, regionalnih i lokalnih novina, radija i televizija, kao i predstavnike medijskih esnafa i nezavisnih produkcijskih kuća i agencija, koji su bili zainteresovani da se uključe u definisanje uslova i kriterijuma po kojima će se raspoređivati finansijska sredstva iz budžeta Vojvodine namenjena unapređenju javnog informisanja i, kako je istakla Tomanova Makanova, „očuvanju javnog interesa građana u oblasti javnog informisanja“.

        Ana Makanova Tomanova izrazila je zadovoljstvo što se tako velik broj pozvanih odazvao da učestvuje u stručnoj raspravi, odnosno „što su prihvatili otvorena vrata i pruženu ruku da se zajednički i partnerski uradi posao koji je u obostranom interesu“.

        – Saradnja i partnerstvo su najbolji put da se dogovorimo kako da unapredimo medije u Vojvodini. Zajedno ćemo graditi demokratsko, građansko društvo, razvijati multikulturalizam i interkulturalizam, čuvati sve naše jezike i zato, poručila je Tomanova Makanova: „Uvedite nove emisije, nove programske sadržaje, budite analitičari, a rezultati će se videti već za godinu,dve.“

 

 

        Ona je istakla da će svaki izdvojeni dinar biti utrošen namenski, da izuzev konkursa neće biti raspoređivana sredstva, pa tako neće biti privilegovanih medija, a u komisijama koje će odlučivati koji će se projekti sufinansirati biće i predstavnici samih medija. Uvešće se bodovni sistem i čitav postupak biće transparentan.

        Pomoćnik pokrajinskog sekretara za informacije Kalman Kuntić predstavio je radne verzije budućih konkursa, uslove i kriterijume, kao i način ocenjivanja, odlučivanja i prijavljivanja na konkurse.

 

 

         Konkursi su, prema nameni, svrstani u tri grupe.  Po rečima Kuntića, konkursi za podsticanje javnog informisanja, biće namenjeni samo novim projektima, zatim sufinansiranju projekata u medijski nerazvijenim sredinama, višejezičnim programima, kao i za projekte  u oblasti javnog informisanja nevladinih i neprofitnih organizacija. U drugu grupu su svrstani konkursi za sufinansiranje unapređenja programa i programskih sadržaja, gde spada i prevođenje sa srpskog na manjinske jezike i obrnuto, projekti  za informisanje osoba sa invaliditetom i za razvoj višejezičkih internet i multimedijalnih prezentacija. U treću grupu spadaju konkursi  za sufinansiranje održavanja stručnih skupova, seminara i javnih rasprava, zatim za stipendiranje studenata medijskih struka, kao i novinarske nagrade.

Preuzeto sa zvanične Internet prezentacije IV APV

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 26, 02, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *