O crkvi u Vilovu

Među veroispovestima zastupljenim u šajkaškom području daleko najbrojniji bili su i ostali vernici pravoslavne crkve. U pogledu nacionalne pripadnosti vernici ove religije su srpske narodnosti.

        Pravoslavne crkvene opštine Bataljona osnovane su već pre osnivanja Bataljona i spadale su u duhovnu jurisdikciju pravoslavne Bačke eparhije (sa sedištem vladike u Novom Sadu), koja je deo pravoslavne Mitropolije u Sremskim Karlovcima. U Žablju se nalazilo sedište pravoslavnog protojereja za opštine Bataljona.

        U području Bataljona je već pri njegovom formiranju svako selo imalo zdanje pravoslavne crkve, od kojih su, u prvo vreme samo u tri mesta bile podignute od tvrdog materijala.

        Prva poznata crkva u Vilovu, koja je bila, kao i današnja posvećena sv. Stevanu Dečanskom kralju (sveti Mrata), stajala je tamo, gde je nekada bila gostionica Gavre Tucakova. Ne zna se kada je podignuta i osvećena, ali se po starim inventarima zna, da je 1777. godine već postojala. Bila je sazidana od čerpića, a pokrivena šindrom (daščicama).

        Sadašnja crkva u Vilovu podignuta je između 1805. i 1806 godine. Temelj joj je osvećen u nedelju 04. avgusta (23. jula) 1805. godine* po dozvoli dvorskog ratnog saveta.

        Duga je 24,7 m, široka 11,5 m,visoka 8,5 m i ima toranj od 18 m, a takođe je posvećena uspomeni Svetog kralja Stevana Dečanskog.* 

        Interesantni su podaci iz Prvog izveštaja eparhije Bačke, autora Sergija Šakrak – Ninića u izdanju Eparhijske uprave Bačke iz 1893. godine gde se između ostalog navodi da je Vilovo mala opština sa 1094 stanovnika i sa 191 domom. Stanovnici su većinom Srbi, a ima i 20 Mađara i 22 Nemca.

        Rimokatolici potpadaju pod Titel, Luterani pod Kovilj Sentivan, Kalvini pod Tisa – Kalman – Falvu. Nazarena nema. Bogosluženje se vrši uredno i pravilno. Narod slabo pohađa crkvu, osim za velike praznike. Pričešćuju se prilično, osobito žene. Zapisnik o pričešćenju se ne vodi.

        Vilovo ima jednu parohiju. Sveštenik je Đorđe Ivanić koji je za đakona rukopoložen 1865, a za presvitera sledeće godine. Bio je oženjen i nije imao dece, a pored srpskog govorio je mađarski i nemački jezik.

        Sudeći po ovom izveštaju, kao i uvidu u matične koje su vođene u crkvi još od 1777 godine, ovaj sveštenik je ceo svoj dugi životni i radni vek proveo u Vilovu.

        Crkvena opština je u to vreme organizovana pravilno. Imala je deset odbornika i trideset skupštinara, predsednik je bio Tima Babić, „zemljodelac“, a perovođa Bogoljub Jovanović.

         Za vreme građanskog rata 1849. godine izuzev crkava u Titelu, Mošorinu, Vilovu i Loku, crkvena zdanja ostalih deset šajkaških sela su nestala u plamenu.

        Da je i crkva u Vilovu pretrpela izvesna oštećenja tokom vođenja velikih bitaka u njenoj neposrednoj okolini govori i podatak da je i crkvenoj opštini u Vilovu 1850. godine dodeljeno 50 forinti pomoći iz fonda za bržu obnovu crkava na području stradalom u građanskom ratu.

        Pored toga crkve su darivane i na drugi način i to u vidu crkvenih odežda, molitvenika i crkvenih posuda. Novčane ispomoći za crkvene potrebe prispevale su i iz Rusije, gde su prikupljane na osnovu jedne molbenice srpskog patrijarha Josifa Rajačića upućene ruskom caru.**

        Po navodu u crkvenom letopisu sela Turije, koji je pisan posle Mađarske bune 1853. godine, srpsko stanovništvo je bežeći ispred Mađara sa severa, nosilo sa sobom i skupocene crkvene predmete koji su, koliko je poznato, većinom smešteni u selo Vilovo, Mošorin i Lok.***

        Tom prilikom je najverovatnije po napomeni u jednom privatnom letopisu u Vilovu, pisanom po predanju, ikonostas, rad slikara Stefana Teneckog, koji je pripadao crkvi u Starom Bečeju, rastavljen u komade i prebačen u Vilovo.

        Ikonostas u Vilovu iz 1752. godine, prvi do sada poznat signiran rad Teneckog, proizvod je njegove zrele umetničke faze.

        Iako nema pouzdanog podatka o godini rođenja, ovog velikog umetnika, pretpostavlja se da je rođen u drugoj deceniji XVIII veka. Kao vrlo mlad otišao je u Rusiju da uči slikarstvo. Plemić poreklom iz Lipove, Tenecki je po završenom slikarskom obrazovanju u Rusiji, došao u Arad, gde je uživao veliki ugled i postao senator.

(Stefan Tenecki – sredina XVIII veka – Autoportret)

        U Aradu je Tenecki imao svoju radionicu sa učenicima. Iako spada u red najtalentovanijih srpskih slikara svoga vremena u našoj istoriji umetnosti je bio slabo zapažen uglavnom iz razloga što nisu bili poznati njegovi najbolji radovi.
        Pošto je ikonostas vilovačke crkve, rad Stefana Teneckog, pravljen za znatno veću i monumentalniju crkvu, prilikom prenošenja morao je biti prilagođen prostoru u kome se sada nalazi.
        Verovatno radi lakšeg transportovanja, ikonostas je bio izrezan u nekoliko delova, čime su oštećeni ne samo okvirni drvorezbarski radovi barokne formalne stilizacije (školjka, akantusa list, voluta), već je čitav jedan niz dopojasnih figura proroka u gornjim zonama ikonostasa horizontalno prerezan i naknadno sastavljen.
        Takođe su usled nedovoljne širine crkvene lađe pojedine ikone izostavljene, tako da na ikonostasu imamo samo dve prestone ikone, 10 ikona apostola i 10 različitih ikona.
        Ikonostas je rađen u tzv. prelaznom ili kompromisnom stilu tradicionalne i barokne umetnosti.

 (Fotografija Ikonostasa u Vilovu)

         U duhu tradicionalnog slikarstva rađene su naročito prestone ikone. Izrazito vizantijski ikonografski tipovi, mirne i dostojanstvene figure temeljno postavljene, kao i zlatni tapet koji čini pozadinu ovih slika  komponente su tradicionalnog ikonopisa. Međutim bogate draperije figura pokrivene pozlaćenim, nestilizovanim biljnim ornamentima (na zlatnim pozadinama ista ornamentika je iscrtana crnom bojom), zatim detalji kao što su barokne krune na glavama Bogorodice i sv. Nikole, poznavanje anatomije bez ikakve stilizacije formi i najzad zvučna i bogata paleta upućuju na uticaj baroka.

        Ostale ikone na ikonostasu su u neznatno većoj meri oslobođene uticaja tradicionalnog slikarstva. Zlatna ornamentisana pozadina se više nigde ne javlja, već su pojedinačne figure apostola, kao i kompozicije, postavljene u izvanredno lepe pejzaže. To se naročito odnosi na drugu zonu ikonostasa, gde su pojedinačne figure apostola i jevanđelista smeštene u realističke pejzaže, koji kao takvi predstavljaju za sredinu XVIII veka pravu retkost.

        Pejzaži su slikani tonski u zeleno smeđoj gami, rađeni slobodnim potezom veoma lazurno. Vidi se da je umetnik rado slikao vodu, jer se skoro redovno javlja kao kristalno providna tečnost.

        U pejsažu iza figure apostola Jovana naslikana je roda koja stoji na jednoj nozi na obali reke.

        Figure apostola i jevanđelista, u mirnom i slobodnom stavu, obučene su u hitone i himotijone ukrašene zlatom  i srebrnim ornamentima.

        Snažan i slobodan crtež figura i uspela materijalizacija teških brokatnih draperija, pokazuju majstorovu sigurnost u shvatanju baroknih likovnih problema.

        Kompozicije praznika koje zahvataju treću zonu rađene su po tradicionalnim shemama i deluju mirno i jednostavno bez baroknog zamaha i dinamike.

        Na odelima naslikanih ličnosti nema karakteristične zlatne ornamentike već se pozlata javlja u pojedinim delovima odeće ili na delovima mobilijara.

        Iznad prazničnih ikona nalazi se Raspeće sa Bogorodicom i sv. Jovanom, slikano sasvim u stilu prestonih ikona, a levo i desno su medaljoni sa poprsjima proroka. Ovi se proroci i u crtežu i u koloritu razlikuju od ostalih slika na ikonostasu.

(Prestona ikona Bogorodice sa Isusom u naručju)
        Fizionomije su date ekspresivnije i individualnije, draperije su rađene još slobodnije, a kolorit je upadljivo svetliji, tako da dok na ostalim ikonama preovlađuju toplo smeđi, tamno zeleni, purpurni i tamno plavi tonovi, ovde su naročito istaknuti jasni i nežni tonovi svetlo crvene  i plave boje. Svi ovi elementi ukazuju na ruku drugog majstora, koji je Teneckom pomagao u slikanju ikonostasa kao njegov učenik ili saradnik. Treba istaći i vanredno lepe Blagovesti na carskim dverima u kojima figure Bogorodice i Arhanđela zadržavaju u ljupkim pozama tradicionalnu mirnoću.
 
(Levo krilo carskih dveri na Ikonostasu – Bogorodica na Blagovesti)
 
        Tehnika slikanja je u duhu zapadne umetnosti. Slikano je na drvetu uljem, i to direktno, bez prethodne podloge gipsa ili platna kao što je slučaj u tradicionalnom ikonopisu.
        Najzad treba istaći izvanredan drvorez ovog ikonostasa koji je čist produkt barokne umetnosti nepoznatog drvorezbara.
 
        Rešenjem br. 469 od 26. juna 1957. godine Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture APV u Novom Sadu Ikonostas srpske pravoslavne crkve u Vilovu, srez novosadski, vlasništvo crkvene opštine Vilovo, rad Stefana Teneckog, rađen u godini 1752. na kome je u četiri zone raspoređeno trideset devet ikona, stavljen je pod zaštitu države.
        Rešenjem br 936/67 od 27.03. 1968. godine Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu stavljene su takođe pod zaštitu zakona i registrovane kao spomenici kulture dve knjige koje su vlasništvo srpske pravoslavne crkvene opštine u Vilovu.
 
        PRESTONO JEVANĐELJE, LAVOV, 1690. god. Knjiga je sada ukoričena u pune drvene korice prevučene plavim somotom i okovana pristojnim okovom malih pločica od tankog srebrnog lima sa presovanim ukrasima i likovima. Na sredini je pločica zvezdastog oblika sa blagodatnim zracima, a u okvirenom ovalu tordiranom vrpcom Vaskrsenje. U uglovima su pločice jevanđelista u sedećem stavu, sa knjigama i simvolima. Figure su u plitkom reljefu.
        Na donjoj korici je na sredini osmokraki krst sa kopljem i gubom, a u pozadini je grad Jerusalim u zvezdastom okviru i plitkom reljefu.
        Veličina listova je 18,5 x 30cm. Ima 12 + 412 listova.
        Prema novom zapisu na postavi gornje korice, jevanđelje je prevukla novim somotom popadija Olga Zelenska, somot je darovala Lenka Dobrić (Vulić) 1939. godine i platila 80 dinara. Okov je kupio trgovac Aksentije Galić za 400 dinara i stavljen je u drugoj polovini avgusta 1940. godine. Zabeležio je jerej Kiril Zelenski.
        PRAVOSLAVNO ISPOVEDANJE VERE, ruskog izdanja za vreme patrijarha Andrijana. Ovo je izdanje iz početka XVIII veka. Knjižica je malog formata, 9,8 x 15,5 cm. Ima 352 paginirane stranice – 30 posebno označenih listova azbučnog registra. Neki su listovi izgubljeni, kao predgovor i uvod i još po neki. Knjižica je u dosta lošem stanju, razvezana, polomljene donje korice, oveštalog poveza, odlepljenih listova.
        Osobito su slabi, pohabani i isprljani predlistovi s obe strane knjige, na kojima su važni i zanimljivi zapisi.
        Iz inventara bogoslužbenih i crkvenobogoslovskih knjiga na crkvenoslovenskom jeziku pri svetom hramu svetog Stevana Dečanskog u Vilovu koji je sastavio 15. jula 1972. godine jerej Pavle Jatić, vidimo da se u Vilovu čuva još 53 komada raznih crkvenih knjiga i zapisa.
        Radovi na održavanju i obnovi hrama su poslednji put izvršeni tokom 1979. godine.
 

 * A. Đukić: Nešto o prošlosti pravoslavnih crkava U Šajkaškoj, (Preštampano iz Srpskog sinoda za godinu 1893) Novi Sad, 1893.

** Ukaz od 12. maja 1851, B. 2222/2441, u reg. RKM, 37. rub., br. 1 i od 16. septembra 1851, V 5043, u reg Bataljona, V 4083. Nije se moglo utvrditi kolike sume su od toga dobile šajkaške opštine.

*** Ovaj letopis se čuva u kancelariji Pravoslavne crkvene opštine u Turiji (u rukopisu pisan 1853. godine)

Autor: Dragoslav Ćurčić, dipl. pravnik
Datum: 17, 03, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *