Nikola Poljak Milin

Promocija knjiga u Kovilju

        U organizaciji USKOR-ovog ogranka „Koviljski kulturni krug“, u Kovilju je u petak 30. aprila održana promocija četiri knjige autora Nikole Poljaka Milinog: „Vremeplov jednog neimara“, roman, „Boja – majčin ženski rodoslov“, roman, „Tanja – zavejane zenice“, pesme i „Senke uspomena – nove pesme i prepevi“.

        Ovaj događaj je izazvao veliko interesovanje ljubitelja lepe pisane reči iz Kovilja i susednih šajkaških naselja, a prisustvovali su mu i predstavnici USKOR-a iz Beograda. Na promociji nije bilo nikoga od aktuelne seoske vlasti i prosto je neverovatno da za jedan ovakav događaj, koji okupi stotinjak ljudi, u Kovilju nema adekvatnijeg prostora od garaže Ruže i Nikole Nedića.

        Nakon pozdravne reči domaćina Nikole Nedića, recenziju novinara i publiciste Milana Grbića pročitao je književnik Mirko Žigić. O Poljakovim najnovijim zbirkama pesama govorio je Zoran Đorđević Mid, književnik iz Beograda, istakavši nekoliko pesama koje se izdvajaju svojim sadržajem, stilom i lepotom. Najnovije Poljakove romane predstavio je MilošMiša Anđelić, književnik iz Beograda, u kojima se „radnje događaju kao u nekoj velikoj bajci, a nije bajka, već su životno uslovljene i odigrane radnje, često sa žalosnim ishodom, ređe ili čak na samom kraju nekim srećnim završetkom“. O Nikoli Poljaku i njegovom književnom radu govorio je i Ljubomir Teofanov, književnik iz Kikinde. Pesme iz knjige „Senke uspomena“ recitovale su Tina Stankov, učenica sedmog dva razreda OŠ „Laza Kostić“ iz Kovilja i Katica Marinkov, takođe Koviljčanka, učenica novosadske gimnazije, koja je nedavno objavila svoju prvu zbirku pesama. U programu koji je vodio prof. Nikola Turajlić učestvovali su pesnici Šajkaške Vera Čelić, Mića Samočeta, Miroslav Koledin, Mirko Žigić i Ljubomir Kazimir, aforističar iz Beograda Bora Ilić, Gojko i Jovanka sa svojim dijalogom, ženska pevačka grupa „Sarke“ iz Gardinovaca i Tamburaški orkestar „Vasa Jovanović“ iz Kovilja.

        U romanu „Boja majčin ženski rodoslov“ autor je život, patnje, stradanja, žrtvovanja i uzdizanja majke Boje, glavnog junaka, smestio u roman. Ona je stub i porodice i romana. Njen život i stradanja mogu se poistovetiti sa životom i stradanjima dela našeg naroda što predstavlja i jedan deo istorije te može poslužiti za nauk mlađim generacijama koje žive u sasvim drugačijim i normalnijim uslovima.

        Roman „Vremeplov jednog neimara“, prema rečima Miše Anđelića, predstavlja nastavak prvog romana da bi se učinio još bogatijim. U ovom autobiografskom delu, glavni junak Jovo, iako sitan i mršav, jakom voljom sve može, pa tako od neukog mladića postaje uspešan konjušar, traktorista, završava srednju školu i na kraju stiče zvanje diplomiranog sociologa. Vrlo poučna životna priča čoveka koji je u životu zaista bio veliki neimar.

        Zbirku „Senke uspomena“ čini sedamdesetak pesama, veselih i tužnih, baš onakvih kakav je bio i život autorov. I ona je nastavak davno objavljene zbirke „Uspomene“ iz koje su mnoge pesme prepevane. „Ovo je poezija ljudske jednostavnosti, lepršavosti, optimizma i vedrine, čak i u tuzi, ali i bezgranične ljubavi, lepote i satiričnog osvrta na ponešto oko sebe, kako to umeju samo talentovani pesnici“, ističe recenzent Milan Grbić.

        Najtužnija je zbirka pesama „Tanja zavejane zenice“, koju je autor posvetio svojoj prerano preminuloj kćerki Tanji i njenoj dečici, kao uspomenu na majku koju nisu ni upamtili.


        Nikola Poljak Milin je rođen 1936. godine u mestu Šibuljine, podvelebitsko primorje, Dalmacija. školovao se u Čačincima (Slavonija), Somboru i Sarajevu. Pre ovih knjiga objavio je: „Uspomene“ (1999.), „Sunovrat“ (2000.), „Pevaj srpska zemljo“ (2000.), „Koreni“ (2004.), „Poljica i Poljičani kroz vekove“ (2004.) i „Preporod“ (2004.). Živi i stvara u Kaću.

 


Nikola Poljak Milin


Mili

Najdraži moj, bar kad odrasteš
dođi i dovedi seku
da ne zaboravite svoj „koren“ i jezik
i neutešne baku i deku.

Baka vam, mili, ne suši lice
devetu godinu dugu
a osim dede i tetke Vanje
nema ko da joj blaži tugu.

Ne zaboravite „korene“ svoje
i mamina duša vas moli
jer samo onaj ko dete izgubi
zna kako duša boli.

Oprostite, mili, što stari deka
ovako razgovara s vama
dođite (molimo) i ne zaboravite
ovde vam „počiva“ mama.

Iz zbirke pesama „Tanja zavejane zenice“

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 02, 05, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *