U Šajkašu nešto novo

ŠAJKAŠ: Ovih je dana pekara SUZTR “Centar“ u Šajkašu, vlasnika Slavomira Tešića, dobila sertifikat HACCP standarda koji garantuje sve higijensko-tehničke uslove u proizvodnji prehrambenih proizvoda.

        To je prva pekara na teritoriji opštine Titel, pa i šire, koja radi po ovim visokim evropskim standardima. Ako se zna da u Beogradu po ovim standardima rade svega tri-četiri pekare a slična je situacija i u Novom Sadu, onda je jasno da je ovo veliki iskorak u primeni savremene organizacije proizvodnje i higijensko-zdravstvene sigurnosti proizvoda. Pripreme za dobijanje ovog sertifikata bile su duge i skupe. Za godinu i po dana izgradili su potpuno novu proizvodnu liniju po najvišim standardima a u to je bila uključena i edukacija vlasnika pekare.

          HACCP sistem garantuje bezbednost hrane u svim fazama proizvodnje od sirovina do gotovih proizvoda. Tako se, na primer, brašno i druge sirovine ne mogu nabavljati od proizvođača koji nisu u ovom sistemu jer moraju biti propraćeni deklaracijama o svom sastavu. Ova pekara je višegodišnji snabdevač hranom škole i predškolske ustanove, a postignuti standardi daju samo dodatnu sigurnost potrošačima.

 

 

          -Uskoro će ovaj standard biti obavezan za sve proizvođače hrane pa smo mi odlučili da budemo među prvima koji će ga primeniti. Uz standardnu proizvodnju hleba i peciva u planu nam je da uskoro asortiman proširimo specijalnim vrstama hleba: raženim, crnim, integralnim i hlebom od heljde – ističe Tešić.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 21, 12, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *