Veče posvećeno pesmi i igri

Žene organizovale izvanredno druženje u Gardinovcima

        U organizaciji Udruženja žena “Dren“, koje deluje kao sekcija Amaterskog kulturno-umetničkog društva “Đokica Marković“, u sali Doma kulture održana je protekle subote priredba posvećena pesmi i igri koju su poklonile Gardinovčanima. Žene su se, po ko zna koji put, pokazale kao dobri organizatori i glavni promoteri kulturnih događanja u ovom lepom bačkom naselju pored Dunava. Gardinovčani svih uzrasta došli su na priredbu u velikom broju i tako pokazali da znaju da cene njihov trud. Druženju su prisustvovali predsednik opštine Titel Milivoj Petrović i potpredsednik Skupštine opštine Milan Nastasić, Nikola Nedić predsednik “Koviljskog kulturnog kruga“ koji deluje kao ogranak Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju – USKOR iz Beograda te mnogi viđeniji Gardinovčani i Šajkaši.

 

 

 

          Nakon pozdravne besede Dominke Arsić, o radu “Drena“ govorila je Dragana Mindić, istakavši da se ovo udruženje žena za kratko vreme postojanja pročulo širom Šajkaške svojim radom i rezultatima. Učestvovali su gotovo na svim važnijim manifestacijama održanim na ovim prostorima. Njihova pevačka grupa “Sarke“ dostigla je takav kvalitet interpretacije da već može biti primer drugima. I one su u programu učestvovale sa tri poznate narodne pesme: “Pšenice su klasale“, “Taj tavrlje“ i “Visoko drvo `lad nema“. Nastup sve tri grupe folklorne sekcije AKUD-a “Đokica Marković“ učinio je program življim i interesantnijim. Bilo je tu i poezije: Velinka Janić Karanović, Branka Vidić, Jelisaveta Stojkov, Dominka Arsić i Mirko Žigić govorili su svoje stihove. Najmlađi učesnici, učenici gardinovačke osnovne škole, Nikolina Obrenov i Dušan Šljapić čitali su svoje pesmice i pričice.

 

 

          U programu su učestvovali i gosti iz drugih naselja titelske opštine. Mošorinski Aktiv žena predstavljale su Milica Petrović koja je pročitala svoju šaljivu pričicu i Katarina Pantić sa interpretacijom čuvene Cunetove pesme “Kafu mi draga ispeci“. Aktiv žena iz Šajkaša prvi put je odigrao “Šajkaško prelo“ i prvi put je nastupila pevačka grupa sa starom, gotovo zaboravljenom pesmom “Vila bana sa planine zvala“. Iz Vilova su tri devojke oduševile prisutne svojim pesmama, nošnjama i lepotom.

 

 

          Nakon programa, ovo lepo druženje nastavljeno je u veseloj atmosferi uz muziku, piće i razne đakonije koje su pripremile vredne Gardinovčanke. Organizatori ističu da je ovu priredbu jedino pomogla Jovanka Berić, Gardinovčanka koja živi i radi u Francuskoj. Ona je poklonila 100 evra Aktivu žena i kad god dođe u Gardinovce obavezno ih poseti, interesujući se za njihov rad.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 24, 11, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *