Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Čurugu

Danas, 24.11. održana je četvrta ovogodišnja Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Čurugu.




        Akciju su zajedno organizovali Crveni krst Čurug i Zavod za transfuziju krvi iz Novog Sada. Ekipu zavoda predvodio je dr Vasa Kulidžan i dr Zorana Budakov, tehničari i vozači. Akcija je počela na vreme u 8 časova i održana je u sali za fizičko OŠ „Đura Jakšić“ u Čurugu. Akciji se odazvalo 128 dobrovoljnih davalaca od kojih je 116 dalo krv dok je vraćeno 12. Od ovog broja bilo je osam novih davalaca koji su prvi put dali krv. Dr Kulidžan i dr Budakov su akciju ocenili odličnom zbog velikog odziva i zahvalili se prvo davaocima, a zatim i Upravnom odboru na čelu sa sekretarom, Zoricom Trifunović-Stojković, koji je uložio ogroman trud da akcija bude masovna. Dr Kulidžan je još rekao da ekipa kada krene u Čurug unapred zna da će biti preko sto jedinica krvi.

        Sekretar, Zorica Trifunović-Stojković, se isto tako zahvalila davaocima na odzivu koji je bio odličan i pored tehničkih problema koji je Odbor imao pri distribuciji poziva za Akciju. Takođe, treba napomenuti da je mesec novembar i da polako počinje prehlada i grip te bi odziv možda bio i veći. Davaoci su posle davanja imali „zahvalni obrok“ koji donosi ekipa Zavoda i dodatni koji obezbedi Odbor Crvenog krsta uz pomoć sponzora i donatora. Takođe, svaki davalac je dobio i vrlo lep stoni sat od Zavoda sa tekstom „Hvala za datu krv“. Što se tiče davalaca i oni su akciju ocenili odličnom ocenom i kao motiv za davanje krvi označili humanost da se spase nečiji život lekom koji se ne može kupiti.

         Treba zahvaliti i kolektivu OŠ „Đura Jakšić“ Čurug na čelu sa direktorom Svetlanom Rajić koji je ustupo prostor za akciju i sve što je trebalo tehnički, zaposlenima u pekari „Čuruška vekna“ koji su obezbedili dodatni obrok kao i tradicionalnim donatorima Svetozaru Novakovu „Cveću“ koji prati na sve humane Akcijama.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 24, 11, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *