Proslavljena lekarska slava u Čurugu

U Čurugu je obeležena i proslavljena lekarska, esnafska Slava Sv. Kozma i Damjan (Sv. Vrači).

        Obeležavanje odnosno verski deo je obavljen u čuruškom hramu Sv. Vaznesenja Gospodnjeg u okviru večernje Liturgije koju su služili otac, Simeon Đukić, penzionisani sveštenik iz Đurđeva, Slavko Pajović, paroh iz Gospođinaca, uz sasluženje čuruškog crkvenog hora Sv. Vaznesenja Gospodnjeg te učenika i studenata Bogoslovije iz Čuruga monaha iz bratstva manastira Kovilj i Petra Trivunovića, paroha čuruškog.

        Posle osvećenja Žita i rezanja kolača prisutne je pozdravio u ime episkopa bačkog Irineja i jegarskog Porfirija otac Jelisej, sekretar vladike jegarskog i poželeo mnogo zdravlja i srećnu Slavu, zatim je prisutne pozdravio i domaćin slave dr Dobrosav Đelošević i pozvao prisutne da po završetku verskog dela nastave druženje u svečanoj sali „Ninkov“ uz trpezu ljubavi. Na kraju je mešoviti hor „Pastorala“ iz Žablja pod rukovodstvom horovođe Mile Latinović otpevao nekoliko verskih pesama uz pratnju čuruškog crkvenog hora pod rukovodstvom horovođe Božice Blagojević. Ovom delu slave je prisustvovalo pored radnika Doma zdravlja Žabalj i mnogo verujućeg naroda i gostiju.

        Po dolasku u svečanu salu na ulazu su devojke iz DONKT-a „Prelo“ Čurug sačekale goste i svakog gosta poslužile Slavskim Žitom i Kolačom, a zatim zauzeli mesto u sali. Goste je pozdravio domaćin slave i pozvao direktora Doma zdravlja Žabalj, dr Branislava Kačara, da se obrati gostima. Dr Kačar je pozdravio goste, prvo sveštena lica, zatim uvažene akademike, Zorana Kovačevića, predsednika SANU za Vojvodinu, te Dragana Nedeljkovića, člana Evropske Akademije Nauka, profesora dr Asena Džoleva, profesora dr Svetozara Radišića, predstavnike Narodnog pokreta „Svetozar Miletić“, goste iz Domova zdravlja iz mesta okruženja, predstavnike Kliničkog centra iz Novog Sada, domaćina slave, sve zaposlene u Domu zdravlja Žabalj, gospođu Savku Gojković predsednicu Kola Srpskih Sestara iz Novog Sada te sve ostale prisutne i poželeo im prijatan boravak i druženje i da ponesu prijatne i lepe uspomene. Skupu se zatim obratio i otac Slavko Pajević, paroh iz Gospođinaca, pozdravio sve prisutne i poželeo sretnu slavu kroz šalu da lekarima želi što manje posla, tj. da građani budu zdravi. Mešoviti hor „Pastorala“ je zatim otpevao Himnu „Bože Pravde“, „Onamo, ’namo“, „Oče naš“, te „Vostani Serbijo“ što su prisutni pozdravili aplauzom. Posle toga je deo izvođačkog ansambla DONKT „Prelo“ izveo splet igara iz Šumadije. Skupu se zatim obratio akademik Kovačević, izrazio svoje pozitivne utiske o Čurugu i Čuružanima i objasnio da SANU i Čurug povezuje sećanje na akademika, prof. dr Jovana Tucakova, poznatog farmakologa čije ime sa ponosom nosi Zdravstvena stanica u Čurugu, a u osnivanju je i Akademsko društvo u Čurugu koje takođe nosi ime uvaženog Čuružanina našeg čika Jove koji je najviše voleo kada mu se tako obraćalo. Akademik Nedeljković je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Čurugu, izuzetno ocenio čuruški sveti hram i podsetio da je u Čurugu mnogo verujućeg naroda i sve pohvale izrekao za naše pretke koji su izgradili ovaj velelepni hram kao i za čuruško veliko zvono koje je među najvećim u Evropi i ima melodiju od oko 5 t kojom poziva pobožne Čuružane na Bogosluženja. Takođe nas je podsetio na slogu, na slavne pretke, na istoriju autonomije Vojvodine u Austrougarskoj i Velikoj Skupštini na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Bačke, Banata, Srema i Baranje Srbiji, a čiju devedesetogodišnjicu će obeležiti Matica Srspka 25. 11. 2008. godine u Novom Sadu. Sveti oci su Blagosiljali jelo i piće koje je pripremljeno za ovu priliku. Prof. dr Asen Džolev je takođe pozdravio sve, čestitao slavu i u pratnji muzičara prisutne pozdravio pesmama. Veselju se pridružio i dobrom raspoloženju doprineo i estradni umetnik Rade Jorović koji je otpevao nekoliko pesama. Treba pohvaliti i muzičku grupu koja je svojim programom doprinela dobrom raspoloženju i prijatnom osećaju svih gostiju.

 

         Domaćin slave, dr Dobrosav Đelošević, se zavaljuje svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu slavu kao i svima koji su pomogli da ona bude onakva kakva je bila.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 16, 11, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *