Nastavljena Šesta sednica SO Žabalj

Dana 11.11. u 10 časova nastavljena je Šesta sednica SO Žabalj, sa Dnevnim redom koji je usvojen 06. 11. koji je donela grupa od 16 odbornika.

        Vojislav Duvnjak, predsednik o čijem se opozivu radi, je otvorio sednicu, a odbornik Vislavski Bogdan je reklamirao poslovnik i osporio Duvnjaku pravo da vodi sednicu. Predsednik je obavestio odbornike da je na prekinutoj sednici izglasan dnevni red, povređen Poslovnik i Statut Opštine i da je poslata predstavka Ministarstvu za lokalnu samoupravu da da svoje mišljenje i ponovo odložio sednicu za 21. 11. do kada bi stiglo mišljenje i moglo bi se nastaviti sa radom.

        Odbornici nove koalicije su odbacili ovakav predlog Duvnjaka i zahtevali nastavak sednice sa predloženim dnevnim redom po kome se opoziva dosadašnje rukovodstvo opštine i bira novo. Rukovodstvo je zatim napustilo sednicu i sa sobom povelo i tehničko osoblje koje se stara o radu Skupštine.

        Za govornicu je tada izašao odbornik Boro Milić i pozvao odbornike koji su prisustvovali da se rad nastavi i bez prisustva odbornika iz SRS koji su napustili sednicu. Ovaj predlog je prihvaćen i odbornik Milić je preuzeo ulogu predsedavajućeg kao ovlašćeni predlagač dnevnog reda ispred novoformirane koalicije. Za reč se odmah javio odbornik Nađalin i obavestio odbornike da treba svojim potpisima u zapisnik da konstatuju da postoji većina i da može da se nastavi sa radom što je prihvaćeno i rad je nastavljen. Odbornici Nađalin, Stajić, Milić i Stepanov su zatim citirali Poslovnik, Statut Opštine i Zakon o lokalnoj samoupravi po kome treba raditi i smeniti dosadašnje rukovodstvo i izabrati novo. Kada je sve ovo urađeno data je pauza da se pripreme materijali za nastavak sednice. Odbornik Milić je zatim zamolio rukovodstvo da im omogući da se koriste tehnikom stručnih službi što im nije odobreno te je doneta odluka da se materijal pripremi u prostorijama Demokratske stranke u Žablju. Pre toga je izabran glasački odbor u sastavu Jovan Panić, Miodrag Janjuš i Nežić Tihomir koji je pripremio materijal i vodio sva glasanja i o razrešenju i o izboru funkcionera. Kada je pripremljen materijal odbornik Milić je od rukovodstva zatražio pečat ali ga nije dobio te je skupština donela odluku da svaki glasački listić potpišu članovi glasačkog odbora da bi bili punovažni. Po prvoj tački za razrešenje predsednika Skupštine opštine, Vojislava Duvnjaka, glasalo je 16 odbornika i doneto je Rešenje o razrešenju, po drugoj tački sa istim brojem glasova razrešen je i zamenik predsednika, Dobroslav Mihajlović. Po trećoj tački sa 16 glasova za izglasano je nepoverenje predsedniku opštine, Dragiši Đorđeviću, čime je automatski izglasano nepoverenje i Opštinskom veću. U nastavku sednice pristupilo se izboru novih funkcionera opštine te je tako sa 16 glasova za izabran novi predsednik Skupštine opštine Žabalj, Milorad Stepanov iz Žablja sa liste DS, takođe sa 16 glasova izabrana je Milica Vislavski iz Đurđeva za zamenika predsednika Skupštine opštine Žabalj. Na predlog grupe odbornika za predsednika Opštine Žabalj je predložen Branko Stajić, profesor razredne nastave iz Čuruga, što je on i prihvatio. Stajić je tražio reč i predložio Savu Milićeva iz Čuruga za zamenika predsednika opštine te: Gorana Anđelkovića iz Đurđeva, Jovana Bavarčića iz Žablja, Aleksandra Zivčevskog iz Đurđeva, Maksima Srećkov iz Čuruga, Vitomira Lisicu iz Žablja, Predraga Nađalina iz Čuruga, Daneta Nikolina iz Čuruga i Gorana Iđidova iz Žablja za članove Opštinskog veća. Glasanje je izvršeno pojedinačno i rezultati su sledeći: Branko Stajić je izabran na mesto predsednika opštine Žabalj sa 16 glasova za i jednim glasom protiv. Sava Milićev je izabran sa 17 glasova za, dok su svi članovi Opštinskog Veća izabrani sa 16 glasova.

        Ovim je završena izborna sednica Skupštine opštine Žabalj. Novoizabrani predsednik Skupštine opštine Žabalj, Stepanov, je zatim prekinuo sednicu dok se kod Opštinske izborne komisije ne izvrši i pripremi imenovanje novih odbornika sa lista nove koalicije koji su danas izabrani na funkcije u opštini. O nastavku sednice odbornici će biti naknadno obavešteni.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 11, 11, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *