Koncert povodom dana Opštine Žabalj

Na inicijativu predsednika i Upravnog odbora DONKT-a „Prelo“ iz Čuruga u sportskoj hali u Žablju, 8. novembra održan je koncert KUD-ova i DONKT-a.




        Od Kulturno umetničkih društava učestvovali su KUD „Branislav Nušić“ i „Taras Ševčenko“ iz Đurđeva, Folklorna grupa iz Gospođinaca i DONKT „Prelo“ iz Čuruga.

        U punoj sportskoj hali program je počeo u 18 časova, a koferansu je vodila Mirjana Stepić iz Gospođinaca, inače član tamošnje folklorne grupe. Pošto je u ime organizatora pozdravila učesnike i posetioce pozvala je predsednika Skupštine opštine Žabalj, Vojislava Duvnjaka, da se obrati prisutnima. Duvnjak je u ime Opštine pozdravio sve prisutne čestitao Dan opštine i poželeo prijatan boravak na ovoj manifestaciji. Prvi koji su se predstavili publici bili su članovi KUD-a „Branislav Nušić“ iz Đurđeva. Ovo društvo je osnovano 30-tih godina prošlog veka, više puta je prekidalo svoj rad, a reorganizovano je 2001. godine. Od tada učestvovali su na raznim manifestacijama širom Srbije kao i u inostranstvu (Bugarska, Grčka, BIH). Sada broji oko 70 članova folklora i pevačke grupe. Večeras nam se predstavlja sa: najmlađa grupa splet dečijih igara; srednja grupa igre iz leskovačkog pomoravlja i igre iz bosanske posavine i veterani, koreograf je Nemanja Konstadinidis. Publika je velikim aplauzom pozdravila ove izvođače.

        KUD „Taras Ševčenko“ postoji preko 60 godina te čuva i neguje igre, pesme, običaje, nošnju i tradiciju pre svega Rusina pa i drugih naroda iz Vojvodine i Srbije. Danas Društvo ima preko 150 članova amatera u raznim sekcijama: folklor, muzička, pevačke, izvorne pevačke, tamburaške i dramske. Večeras su se predstavili članovi orkestra Društva i svi uzrasti folklorne sekcije. Najmlađa grupa se predstavila koreografijom „dečiji hopak“ koreograf Rac Joakim-Mimi, a umetnički rukovodilac je Nikola Hromiš. Mlađa grupa se predstavila koreografijom „Kerečanka“ koreografa Rac Joakima-Mimi, a umetnički rukovodilac Zvonko Salag, starija pripremna grupa koreografijom „Bukovinski motivi“, koreograf Rac, rukovodilac Salag. Izvođačka folklorna grupa izvela je koreografiju „Baran venok“ koreograf i umetnički rukovodilac Zvonko Barna.

        Posle odličnog programa predstavila se i Folklorna grupa „Gospođinci“ koja je počela sa radom u septembru 2007. godine i sada broji oko 70 članova i ima tri grupe najmlađu, srednju i izvođačku. Večeras nam se predstavila najmlađa sa igrama iz Srema i srednja sa igrama iz Banata, a koreograf je Miroslav Švedić.

        Kao četvrti predstavili su se članovi Društva za očuvanje i negovanje kulturnih tradicija „Prelo“ iz Čuruga, koje je osnovano u maju 2007. godine sa ciljem da okupi sve kulturne vrednosti našeg kraja, da razvija interesovanje i ljubav prema kulturno-umetničkom stvaralaštvu Srpskog naroda i nacionalnih manjina koje žive na prostorima Republike Srbije. U društvu je aktivno oko 250 članova uglavnom dece i omladine, koji se druže i stiču znanja u brojnim sekcijama društva. Prva grupa se predstavila koreografijom Vojvođanska šarenica, druga grupa „Igre iz Bačke“, treća „Srpske igre iz Slavonije“, predizvođački sastav „Igre iz Nišave“, četvrta grupa „Igre iz Vojvodine“, sastav veteranki „Igre iz Bačke Palanke“ i izvođački sastav „Šopske igre“. Koreografi su Goran Dumanić, Jelena Tucakov, Vladimir Petrović i mlađana Neda Petrović.

        Gledaoci su gromoglasnim aplauzom pozdravili sve učesnike kako su nastupali, a koncert je trajao oko dva sata, posle koga su pozvani svi učesnici da se posluže pićem i đakonijama koje je pripremila Berta Kata iz Čuruga sa svojim pomoćnicima.

        Mnogi posetioci su u svojim izjavama pohvalili ovu manifestaciju i poželeli da bude više ovakvih druženja i pohvalili sve učesnike.

        Dragan Milovanović je izjavio da će ovakvih druženja biti još bar dva tri puta godišnje, a ovaj Mitrovdanski koncert treba da postane tradicionalan.

         Sve reči hvale Čuružanima na inicijativi, Đurđevčanima, Gospođinčanima na učešću, rukovodstvu Opštine Žabalj koje je pomoglo da sve bude besprekorno, takođe i upravi hale na ustupljenom prostoru i naravno posetiocima koji su sve propratili sa velikom pažnjom i aplauzima nagradili učesnike.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 10, 11, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *