„Pokaži pa ću znati“

Uspešno predstavljeno narodno stvaralaštvo na drugoj manifestaciji „Pokaži pa ću znati“ održanoj u Titelu


        Paradni trg u Titelu protekle subote bio je mali da primi sve učesnike i goste druge po redu manifestacije „Pokaži pa ću znati“ koju je pod pokroviteljstvom opštine Titel organizovalo Udruženje građana „Kulturni centar Titel“. Cilj manifestacije bio je da stariji svoje umeće prenesu na mlade naraštaje, kako bi sačuvali i od zaborava otrgli nacionalne vrednosti žitelja ovih prostora.

          U bogatom programu koji je trajao od 11 do 18 časova na velikoj bini i oko fontane, svako je moga pronaći po nešto za sebe. Program namenjen deci trajao je od 11 do 13,30 časova a završio se predstavom u izvođenju glumačke grupe „Čarolije“ iz Novog Sada.

 


          Etno program je bio najvažniji deo manifestacije. Najbrojniji izlagači bili su aktivi žena iz desetak okolnih naselja koji su se predstavili ručnim radovima, slatkim i slanim kolačima, domaćim hlebovima i pogačama. Kad je hrana u pitanju, zapažen je bio i štand budućih kuvara, učenika titelske Srednje škole „Mileva Marić“. Svako je ovde mogao da pokaže svoje majstorstvo, svojih ruku delo, napravljeno od prirodnih materijala. Tako su se ovde našli predmeti od keramike naših, sada već poznatih, keramičara iz Gardinovaca, cvetni aranžmani, ulja na platnu, slike na crepu, maketari iz Novog Sada sa svojim starim jedrenjacima… U sve to su se odlično uklopili i učenici Osnovne škole „Svetozar Miletić“ iz Titela, koji su izložili ukrasne i upotrebne predmete, koje su sami kreirali i izradili uz stručnu podršku svojih nastavnika. Među njima su uspešno nastupili i učenici odeljenja sa posebnim potrebama. Oduševljenje prisutnih izazvao je dobošar, koji je najstarije sa nostalgijom podsetio na detinjstvo.


 

          Organizatorima je uspelo da iz ormara i bakinih škrinja izvuku 42 stare venčanice. Mladi manekeni obučeni u stare venčanice odigrali su na bini bečki valcer, što je izmamilo dugi aplauz prisutnih.

          Program folklora okupio je 11 kulturno-umetničkih društava iz titelske opštine i okoline. Njihov nastup je privukao veliki broj posmatrača, što pokazuje da bi ovakve manifestacije bez folklora bile mnogo siromašnije.

 

          Ova manifestacija je imala i humanitarni karakter. Na najprometnijem mestu na trgu bio je postavljen humanitarni sto na kojem je skupljena 21.000 dinara. Ovaj novac će se uplatiti na žiro račun Boška Mirića iz Titela za transplantaciju bubrega u Rusiji.

          Program su na neuobičajen način vodili Snežana Avramov, Andrijana Marić i Marin Zupčić. Oni su samo početak i kraj programa najavili sa bine, a sve vreme su bili među izlagačima i sa njima razgovarali i odatle najavljivali dešavanja na bini. Scenografiju je kao sponzorstvo uradio akademski slikar Dobro Marić koji živi i stvara u Titelu.

          Po završetku programa prisutne je zabavljala dečja muzička grupa „Dobro jutro“ iz Titela.

          – Veoma smo zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom jer smo imali mnogo više izlagača i posetilaca. Nastojaćemo da bude još kvalitetnija i da po njoj ljudi prepoznaju Titel – istakla je Bosiljka Šer član Organizacionog odbora.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 14, 10, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *