Osnovano srpsko-rusko društvo u Titelu

Osnivačkom sastanku prisustvovala predsednica Društva srpsko-ruskog jedinstva Desa Milenković, Oleg Buldakov, ataše za kulturu u ambasadi Ruske Federacije u Beogradu sa suprugom i Milan Vujin; poznati advokat i savetnik u Društvu.


        Pred neobično velikim brojem posetilaca i po veoma nepovoljnim vremenskim uslovima (padao je sneg) u Plavoj sali Opštinskog suda u Titelu održan je osnivački sastanak titelske podružnice Društva srpsko-ruskog jedinstva. Skup su stihovima Aleksandra Bloka, na ruskom i srpskom, i Oskara Daviča otvorile Zorica i Zvezdana Čorto.

 

 

        U ime domaćina prisutne je pozdravio Svetozar Ikonov iz Inicijativnog odbora, koji je govorio o razlozima osnivanja ogranka Društva u Titelu. Sa programskim načelima Društva prisutne je upoznala predsednica Društva Desa Milenković, a odredbe Statuta tumačio je Milan Vujin.

        – Društvo je nepolitička organizacija koja ima patriotski karakter i humanu ideju, a svoju aktivnost usmerava na uspostavljanje svestranih veza srpskog i ruskog naroda na istorijskim tradicijama u svim sferama življenja, napomenula je, između ostalog, predsednica Društva.

        Istakla je da bi za Titel i njegovu opštinu bilo važno da se preko Društva uspostave veze sa gradom u Rusiji koji ima sličnu privrednu i kulturnu strukturu, kako bi zainteresovane strane sarađivale na kulturnom, sportskom i ekonomskom planu radi ostvarivanja zajedničkih programa, od ideje do finalnog produkta.

        Oleg Buldakov, ataše za kulturu u ambasadi Ruske Federacije u Beogradu, došao je sa suprugom, kako je rekao, da podrži ideju osnivanja podružnice Društva u Titelu i da doprinese ostvarivanju naučnih, kulturnih, sportskih i privrednih veza naroda dveju prijateljskih država. Kao ataše za kulturu pomoći će i podržati, u saradnji sa Ruskim domom u Beogradu, gostovanja ruskih umetnika i umetničkih grupa u Titelu i predstavljanje Titela u tom hramu kulture, ali i u drugim vidovima saradnje.

 

 

        O namerama, razlozima i još ponečemu besedio je Dragan Kolak, jedan od inicijatora osnivanja Društva. Za njega je odgovor na pitanje: Zašto srpsko-rusko društvo?, pitanje demokratije,stvar slobode izbora. A, Puškin ili Šekspir?Onjegin ili Hamlet? nisu Hamletovska pitanja, već čisto estetička. Naglasio je da i Titeljani imaju svoje mesto u istorijskim susretanjima Srba i Rusa, pomenuvši primer kapetana Pantelije Pane Božića, komandanta Titela, kojeg su 1704. Srbi iz onovremene Austrougarske poslali na dvor cara Petra Velikog, kao prvog srpskog diplomatu u novijoj srpskoj istoriji.

        Zanimljivo je reći da se posle pada carizma u Rusiji 1917. u Titelu našla jedna nevelika grupa izbeglica iz Rusije, a da i danas ovde živi jedan njihov potomak, koji nosi prezime  aktuelnog ruskog predsednika, – Ivan Medvedev.

        Iz predloga programa rada podružnice valjalo bi izdvojiti ideju da se Titel i opština sa svim svojim potencijalima predstave u okviru programa Ruskog doma „Gradovi i regioni Srbije – gosti Ruskog doma“ i ideju o organizovanju „ruskog kutka“ u Titelu.

         Jednoglasno je doneta odluka o osnivanju podružnice Društva srpsko-ruskog jedinstva u Titelu i već na samom osnivačkom sastanku 47 prisutnih je izrazilo želju da postanu članovi Društva. Ostaje da Inicijativni odbor odradi neophodne statutarne procedure i konstituiše se tokom februara i može se otpočeti sa aktivnostima, a prema prvim reakcijama na samom skupu nema sumnje da će biti uspešni.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 31, 01, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *