„Relativna ljubav“ posvećena Albertu i Milevi Ajnštajn

Odavno jedna izložba nije privukla veću pažnju kao što je izložba slika „Relativna ljubav“ koju je otvorila Olja Ivanjicki.

 

        Dvadeset umetnika svojim likovnim delima odalo je počast Milevi Marić i njenom doprinosu objavljivanju Specijalne teorije relativiteta, koja je na poseban način obeležena u Cirihu, a naši umetnici su dali slikama svoj doprinos, ističe autor izložbe Nada Đurović Nedeljković. Izložba je posle Novog Sada otvorena i u školi koja nosi ime Mileve Marić.


        Otvarajući izložbu i „prosipajući deo svoje čarolije i deo svojih reči po prostoru škole i slikama“ Olja Ivanjicki, naša istaknuta slikarka, se prisetila da je na molbu Nade Đurović Nedeljković dugo čekala da naslika Milevu Ajnštajn.


        – Dugo sam odlagala da nacrtam Milevu. U jednom trenutku, bukvalno u jednom trenutku, ja sam je nacrtala. I ona je bila kao da je živa, čak je imala i neku auru, zlatnu auru, najbolju auru, kazala je Olja Ivanjicki zamolivši da treba što više njenih stvari prikupiti za rodnu kuću.


         Jadranka Pešti, direktorica Srednjotehničke škole „Mileva Marić“, podsetila je da je ove godine 60 godina kako se u Cirihu upokojila Mileva Marić koja je rođena u Titelu na Svetog Nikolu 1875. godine. Izložba je otvorena zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu, a izloženo je dvadeset slika, uglavnom ulja na platnu, autora iz Novog Sada, Beograda, Bijeljine i Osijeka.

 

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 02, 09, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *