Berba grožđa u Čurugu

Ovih dana počela je berba grožđa u vinogradima članova Udruženja vinogradara i voćara „Boronj“ u Čurugu.

        To je bio i razlog da posetimo g-dina Gavru Botića i malo više se informišemo o uzgoju vinove loze u Čurugu.

        Gavru smo zatekli u vinogradu gde je sa radnicima ubirao grožđe i to uglavnom rane sorte stonog i rane vinske. O svom opredeljenju za uzgoj vinove loze Botić kaže da je to porodična tradicija i da je unazad nekoliko generacija uvek imalo vinograd i uzgajalo lozu, samo kako je napredovala tehnologija tako se menjao i sistem uzgoja. U početku je to bilo na čokotima sa čestim redovima dok je sada to uzgoj plantaža sa razmakom u redu da može uglavnom da se obrađuje mašinski.

        Ovaj način uzgoja počeo je 1991. godine sa vinskim sortama, 1996. i sa stonim, a 2004. sadi se na tri jutra crne vinske sorte Frankovke, Šardone, Kaberne Svinjona, Merloa, Kaberne Fran, takođe i grožđa bojadisera (koji daje boju) vina.

 

 


         Što se tiče prinosa još uvek se ne forsira velik prinos nego se ide i na visok kvalitet sa mnogo šećera i aromatičnih materija. U Čurugu ima dosta uzgajivača vinove loze kao i drugog voća te je grupa uzgajivača odlučila da se organizuje i tako 2004. godine nastaje Udruženje voćara i vinogradara „Boronj“ koje sada broji oko šezdesetak članova. Zašto baš Boronj? Botić odgovara: Boronj je potes pored revira Stara Tisa i zemlja je odlična za uzgoj vinove loze pogotovo kada se zna da se na drugoj obali nalazi čuveno vinogorje Biserno ostrvo poznato širom Evrope po čuvenom grožđu i vinu „Krokan“ koje uspeva samo ovde na ovim prostorima. Članovi udruženja imaju oko 15 KJ novih vinograda sa savremenim uzgojem plantažnog tipa zbog rada   mehanizacijom. Udruženje ima opremu za proizvodnju vina ali ipak ne može da preradi sve. Preradi oko 3 do 4.000 litara koje se pakuje u pet ambalažu kao i u takozvane buteljke po 0,75 l. Takođe, udruženje je zakupilo prostor koji se sada uređuje i koji će koristiti za druženje članova društva kao i svih koji budu imali želju za tim. Ovaj prostor se sređuje uz pomoć Pokrajine, Opštine i Mesne zajednice uz veliki trud i rad članova, a trebao bi da bude otvoren u toku septembra.

        Udruženje aktivno radi i sarađuje sa sličnim udruženjima na celoj teritoriji Pokrajine Vojvodine. Njegovi članovi učestvuju na raznim izložbama i sajmovima vina gde postižu zavidne uspehe.

         Na kraju, Botić kaže da grožđe prodaje, a ko jednom kupi dođe ponovo jer je kvalitet izuzetan u šta se uverio i potpisnik ovog teksta. Ove godine imaju aranžman i sa Karlovčanima koji izuzetno dobro poznaju i grožđe i vino, znaju šta je kvalitet i nisu slučajno došli u Čurug.

         Ostaje mi samo da gospodinu Botiću i članovima udruženja poželim uspešan rad i rodnu godinu.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 31, 08, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *