Etno kuća „Brvnara“ u Bačkom Jarku

U Bačkom Jarku nalazi se etno-kuća „Brvnara“, koja je smeštena u širem centru naselja, na glavnoj saobraćajnici; u parku borova i jela, koje ga svojim granama štite od pogleda nezainteresovanih prolaznika, a svojom visinom i ozbiljnošću premeštaju u jedan drugi prostor i vreme koji se otkriva svakom posetiocu koji joj pokloni bar malo vremena.

        Etno-kuća se sastoji iz glavne zgrade – brvnare, u čijem se prizemlju nalazi etnološki deo stalne postavke, kojim je predstavljen društveni i kulturni život ljudi Bosanske Krajine.

        U dvorištu kuće se još nalaze: ajat ili mlečar za držanje i preradu mleka i mlečnih proizvoda, zgradica koja je služila za život mladih bračnih parova i kuruzana.

        Potkrovlje „Brvnare“ je bilo namenjeno stalnoj postavci i sećanju na Drugi svetski rat. Međutim, zbog nedomaćinskog odnosa Muzeja Vojvodine u čijem je vlasništvu i „Brvnara“, potkrovlje je prokislo, a eksponati među kojima mnogi imaju veliku vrednost su smešteni u magacine Muzeja.

        Iz Muzeja Vojvodine uveravaju da je „Brvnara“ u planu za 2008. godinu za renoviranje, međutim do sada ništa nije urađeno ni oko renoviranja niti oko sanacije krova koji prokišnjava.

        Takođe, postoje indicije da se „Brvnara“ vrati opštini Temerin na staranje, što bi bilo logično da se jedan objekat koji je na teritoriji temerinske opštine ustupi na korišćenje i upravljanje Kulturno-informativnom centru „Lukijan Mušicki“.

Autor: Dalibor Mudrinić
Datum: 06, 08, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *