Deca ljubavi 1887. u Titelu

Kada se beznačajne reči, dugi pogledi i nesvesni osmejci povežu u siguran most koji se sam gradi, a Andrić kaže da je to ljubav.

        Tim mostom morale su prelaziti devojke Anka Sabovljev, Jeca Rajkov i Mileva Maletin o Velikoj Gospojini 1886. u Titelu. Na drugoj strani mosta, neizbežno su ih morali čekati davno zaboravljena „vesela braća“, možda baš kao sa slike Uroša Predića. I dani su bili veseli, praznični. A o praznicima se ne štedi. Račun je stigao za devet meseci, u maju 1887. godine. Decu ljubavi (vanbračnu) Darinku Rajkov, Katarinu Sabovljev i Jelenu Maletin ogrejalo je sunce u Titelu. Ona druga ne znaju se.

 

        U matičnim knjigama krštenih zapisano je da su porodilje stanovale u Titelu. Jeca Rajkov kod Miloša Jovanova, Anka Sabovljev kod Đoke Zlatarova i Mileva Maletin kod Visariona Vukajlova. Sasvim pouzdano, nijedna nova majka  nije bila Titelkinja. Očevi su mogli, a nisu morali biti Titeljani. Njihova imena paroh Emil Stepanov nije upisao u matične knjige, a može biti da se u nekim slučajevima i nisu znali očevi. Odakle su one došle ovamo može se samo pretpostavljati. U Rečniku prezimena Šajkaške Gordane Vuković i Ljiljane Nedeljkov (Novi Sad, 1983) prezime Rajkov najviše potvrda ima u Mošorinu i Čurugu, Sabovljev u Kovilj Sentivanu, a Maletin u Mošorinu, a zna se da ih ima i u Turiji.

         Ovo nisu bila jedina titelska „deca ljubavi“, ali jesu slavska. One 1887. Katarina, ćerka Pavla Kostića iz Đurđeva, rodila je vanbračnu ćerku Anu, a Titelkinja Marija Jovanov, ćerka Ilijina, vanbračnog sina Stevana u julu. U Titelu je 1887. rođeno 112 srpske novorođenčadi.

Autor: Dragan Kolak
Datum: 03, 08, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *