Lastavice postale velika ljubav porodice Turajlić

Turajlići su proletos dobili nenajavljene goste koji su se po dolasku kod njih i nastanili.


         Par lastavica je ispod ulazne terase njihove porodične kuće u Ivanjičkoj ulici broj 16, u Šajkašu, svio sebi gnezdo u kome je započeo novi životni ciklus. Sada ih je u gnezdu već petoro. Brižni roditelji se svakodnevno trude da nahrane troje ptića koji moraju da budu spremni za dug put koji ih na jesen očekuje.

          Laste je prva primetila Dragoslavka Turajlić još dok su tražile mesto za svoj novi dom i pratila ih tokom izgradnje gnezda. Tu lepu vest je prvo kazala sinu Dušanu, učeniku trećeg razreda veterinarskog smera u Futogu, koji od tada stalno prati ove prekrasne ptice koje po narodnom verovanju donose sreću. Mala ptičja kolonija je postala predmet stalnog interesovanja svih članova porodice, tako da su neke zanimljive detalje iz života ovih ptica čak i snimili fotoaparatom.

          – Ptići dobro napreduju i nadamo se da će biti spremni za dugi let kad mu dođe vreme. Biće nam tada neobično bez ovih simpatičnih malih stvorenja. Nadam se da se u njihovo prazno gnezdo neće tada useliti vrapci, jer bi njih posle bilo veoma teško isterati – ističe Dušan.

          Laste će na jesen odleteti možda i do Rta Dobre Nade, u nadi da će na tom dugom i opasnom putu dobro proći i ponovo se vratiti u svoje staro gnezdo.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 01, 08, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *