Negovanje ćiriličkog pisma

24. maja, na dan Svetog Ćirila i Metodija, u Titelu je održana 6. Smotra ćiriličke pismenosti.

        Sveukupni pobednik 6. Smotre ćiriličke pismenosti u kategoriji srednjih škola je Pravno -birotehnička škola „Dimitrije Davidović“ iz Zemuna zato što,  po obrazloženju žirija, oni ne pišu školske zadatke, oni pišu književnost. Prvim mestom nagrađeni su svi učenici ove škole čiji su radovi prispeli na konkurs Jovana Dević, Marija Đukić, Neda Đurović, Nevena Ljubojević, Marija Nikolić, Sanja Stojadinović, Gordana Tomić, Aleksandra Čanadžija i Radivoj Brkić.
        Lazar Čurčić, član žirija, naglašava da svake godine iz ove škole stižu predivni radovi, a profesori srpskog jezika, Gordana Šćepanović i Rade Doder, odlično rade sa decom. Ja ću Narodnoj biblioteci, domaćinu ove Smotre, predložiti da odštampa te radove i pošalje ih u sve srednje škole, ističe Čurčić.
        Cilj Smotre ćiriličke pismenosti jeste čuvanje i negovanje srpske, bugarske, ruske, rusinske, makedonske i ukrajinske kulturne baštine, građenje kulturne prepoznatljivosti, po jeziku i ćiriličkom pismu ovih naroda i podsticanje na lepo pismeno izražavanje i krasnopis. To je jedna od brana sve prisutnije glotofagije – gutanje malih jezika i njihovih pisama, ističu organizatori Smotre.

         Iz godine u godinu povećava se broj škola koje učestvuju na konkursu za najbolji školski pismeni zadatak pisan ćiriličkim pismom i ćiriličkom kaligrafijom. Ove godine učestvovalo je šezdeset škola iz cele Srbije – od Sombora, Novog Sada, Ruskog Krstura, Beograda, Zaječara, Paraćina, Dimitrovgrada, Bosilegrada, Vranja, Škole pri ruskoj ambasadi u Beogradu do Zalužana i Pala u Republici Srpskoj. Žiri je imao veliki zadatak  da odabere najbolje među nekoliko stotina radova.
        Nagrade su podeljene najboljim u različitim kategorijama. Jelena Čegar iz Šajkaša imala je najbolji pismeni zadatak pisan na srpskom jeziku u kategoriji niži uzrast, u srednjem uzrastu najbolji rad je napisao Vuk Prebiračević iz Varvarina, a u starijem uzrastu Ivan Radisavljević iz Belog Potoka. Sveukupni pobednik u kategoriji osnovnih škola je Stefan Lazić iz Novog Sada. Najbolji školski pismeni zadatak  na rusinskom jeziku  napisala je Martina Grubenja iz Novog Sada. Podeljene su i ostale nagrade pisane na rusinskom, ruskom i bugarskom jeziku, dok je sveukupni pobednik u kategoriji ćiriličke kaligrafije – krasnopisa Irina Nijemčević, učenica STŠ „Mileva Marić“ iz Titela. – Ovo je jedna izuzetna manifestacija i ja sam morala doći da to vidim i po svoju nagradu, ističe Bojana Pejović, učenica Srednjoškolskog centra sa Pala koja je nagrađena u kategoriji tradicionalnog pisma.
        Ovogodišnju 6. Smotru ćiriličke pismenosti koja je održana na Dan slovenske pismenosti pomogli su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu i izdavačka kuća „Gutenbergova galaksija“, a učesnicima Smotre stihove su govorili pesnici Melanija Rimar i Tomislav Đokić.

         Sveti Ćirilo i i Metodije je i slava Narodne biblioteke koja je obeležena sečenjem slavskog kolača.

        Ovde možete preuzeti glasnik događanja 6. Smotre ćiriličke pismenosti.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 25, 05, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *