Ostatak nadgrobnog spomenika sa jevrejskog groblja u Šajkašu

Ovih je dana, prilikom izgradnje dvorišnog objekta u Ulici Sonje Marinković broj 90 u Šajkašu, iskopan kamen koji je privukao pažnju Nikole Vujinovića koji je tu radio.

        Reč je o tesanom komadu kamena, nepravilnog oblika, dimenzija 32 sa 35 i debljine 6,5 santimetara, uglačanom s jedne strane. Kad je tu glatku stranu Nikola očistio, ukazala su se slova neobičnog pisma i stilizovani reljef nekog drveta. Kasnije je utvrđeno da se radi o jevrejskom nadgrobnom spomeniku sa hebrejskim pismom i reljefom žalosne vrbe koja i kod Jevreja predstavlja simbol suza i žalosti. Naravno, natpis nije dešifrovan jer ovde niko ne zna ovo pismo i jezik. Kamen predstavlja gornji zaobljeni deo nadgrobnog spomenika a pronađen je na mestu gde je, najverovatnije, bilo jevrejsko groblje.
          U Šajkašu je nekad živela malobrojna kolonija Jevreja. Prema popisu iz 1900. bilo ih je 26 a 1910. godine 28 duša („Šajkaška“, istorija, knjiga 2). U kasnijim popisima više nisu pominjani. I oni su, iako malobrojni, imali svoje groblje. Kako se Šajkaš širio, naročito posle Drugog svetskog rata, groblja su isparcelisana i na njima su sada kuće. Tako je na parnoj strani Ulice Sonje Marinković, severno od Ulice Nikole Tesle bilo mađarsko i jevrejsko groblje
, a na uglu ulica Nikole Tesle i južne parne strane Save Dimitrijevića bilo srpsko groblje. Zato u ovim delovima Šajkaša nikoga ne iznenađuje kad se kopanjem pronađu ostaci nadgrobnih spomenika ili čak ljudskih kostiju, ali je ovaj kamen ipak vrlo neobičan.
          Dobro je što je zahvaljujući Nikoli Vujinoviću, koji živi u Ulici Petra Drapšina 83 u Šajkašu, ovaj deo nadgrobnog spomenika sačuvan jer može biti od koristi za proučavanje lokalne istorije ali se, znajući naše naravi, s pravom postavlja pitanje njegove dalje sudbine.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 25, 05, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *