Titel – Šajka 2008

Međunarodna vežba civilne zaštite


        Preko 210 dobrovoljaca, članova civilne zaštite iz Mađarske, Rumunije i Srbije, sinoć je završilo četvorodnevnu vežbu „Šajka 2008“ čiji je osnovni zadatak bio spašavanje od poplava. Članovi ekipa uspešno su proigrali  preko 20 zadataka pod komandom OSOK-a komandnog centra za operacije i koordinacije.



        Na delu su se pokazale ronilačke ekipe iz Apatina i Pančeva, ekipe za utvrđivanje nasipa, rumunski alpinisti su spasavali ugrožene ljude sa strmina brega, specijalni psi iz Mađarske pronašli su zatrpane osobe u srušenoj kući, ronilačkim čamcima spašavani su ugroženi ljudi na vodi, a da panika izaziva probleme govori podatak sa su ljude morali spasavati i sa  visokog silosa.


        Po rečima Slobodana Milenkovića, nacionalnog  komandanta tima iz Srbije,  rezultatima vežbe sve tri strane su zadovoljne i ona je pokazala da treba stvoriti jedan međunarodni tim koji će dejstvovati na ugroženim područjima. Takođe se došlo do zaključka da treba osposobiti  još jednu našu ekipu koja će delovati u slivu Morave.
       
– U ovu akciju bilo je uključeno i više od 50 vozila, Izvršno veće Vojvodine, Crveni krst Srbije i Vojvodine i lokalni organi, podignuto je mobilno selo, a sva saradnja ostvarena je preko mobilnog centra. Bitno je što će deo vredne opreme, posle vežbe, ostati na našem području, ističe Milan Popadić, načelnik uprave za vanredne situacije.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 25, 04, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *