Sačuvane knjige Božidara Vukovića-Podgoričanina u crkvama Šajkaške

Štampanje knjiga Božidar Vuković je započeo u Mlecima.

 
 
 
 
 

        Njegova štamparija se rađa, nastaje i razvija u jedno neobično čudno vreme, vreme velikih turskih osvajanja na Balkanu i seoba srpskog naroda na sever. Osim praktičnih razloga, štampanje knjiga Božidar Vuković je započeo i sa velikim osećanjem „otačestvenosti“, tj. rodoljublja i knjige nisu bile namenjene samo zavičaju, užoj otadžbini, Crnoj Gori, nego i svekolikom pravoslavnom narodu – srpskom, makedonskom i bugarskom. Prva knjiga, Praznični minej iz 1536-38, na područje današnje Vojvodine stigao je1542, posredstvom jeromonaha Visariona iz Dečana, u manastir Vojlovicu kod Pančeva.
        U Šajkaškoj su se Božidarova izdanja sačuvala u nekoliko srpskih crkava.
        U Gospođincima  je nađen  Praznični minej poklon pravoslavnog opštestva iz Dalja posle paljenja i pljačkanja crkve u mađarskoj buni 1849. godine. Drugi zapis na knjizi govori da je dolazio arhiepiskop Pavle Nenadović 1767. za vreme cara Josifa II i Marije Terezije, a pre toga je 1712. dat daljskoj crkvi.
        U manastiru Kovilj sačuvan je Oktoih (petoglasnik). Smatran je rukopisom. Ima 159 listova i nedostaju mu samo pogovor i gravure 4 ikonice.
        U Mošorinu se nalazi nepovezani i nekonzervirani Praznični minej sa 431 listom. Gravure su sve sačuvane sem prvog lista. Ima zapis na postavi gornje korice o svojini i obnovi knjige 1714. godine. Drugi zapis je na donjoj margini s početka o kupovini knjige za 1000, verovatno, aspri.
        U Titelu se nalazi Praznični minej sa 181 listom, nedostaje mu 251. Zapis iz 1790. je sa pomenom učitelja, sveštenika i tutora. Povez je tvrd, razvezan i nekonzerviran.
        Izvor: Poseban otisak iz zbornika radova Štamparska i književna djelatnost Božidara Vukovića-Podgoričanina,CANU, Titograd 1986, Petar Momirović, Rasprostranjenost izdanja Božidara Vukovića na sadanjem području Vojvodine

Autor: Dragan Kolak
Datum: 25, 04, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *