Humanost na delu

Prvo teslićko veče održano u Šajkašu

        U organizaciji Udruženja Teslićana, a pod pokroviteljstvom Opštine Titel u Šajkašu je proteklog vikenda održano prvo teslićko veče na kome su se okupili doseljenici iz okoline ove male bosanske varoši koji žive širom Vojvodine i Srbije. Glavni organizatori, Radomir Trivunović i Todor Bagić, našli su se na mukama kako da nađu mesta velikom broju gostiju koji su želeli da čuju i vide braću Iliju i Marka Begića, žive legende narodne muzike iz okoline Teslića. U programu koji je vodio Risto Trivunović, uz braću Begić, učestvovala je i dečja folklorna grupa Kulturno-umetničkog društva „Šajkaš“. Ovoj manifestaciji prisustvovali su: pedsednik Opštine Titel Milivoj Petrović, predsednici mesnih zajednica Žitište i Šajkaš Ljubo Petković i Mirko Drinić, predstavnik iz Bačkog Dobrog Polja, Đuro Drljača i paroh šajkaški Milorad Mirović.

         U pozdravnoj besedi Todor Bagić je istakao da su prve porodice iz okoline Teslića pre pedesetak godina stigle u Šajkaš, gde su započele novi život. Svojim radom postali su dobri i cenjeni domaćini. Ljudi među koje su došli, sa ovim doseljenicima su dobili dobre komšije i prijatelje, koji su uvek spremni da u nevolji pruže ruku pomoći. A da su oni zaista humani, pokazali su i ove večeri.
        Teslićko veče imalo je i humanitarni karakter. Prikupljeno je 320.000 dinara koje će kao humanitarnu pomoć dobiti dve devojčice: Jelena Balabanović iz Bačkog Dobrog Polja i Milana Plavšić iz Šajkaša. Šesnaestogodišnja Jelena, koja ima paralizu desne strane, dobiće 220.000 dinara što će joj biti dovoljno za prvu operaciji koju će u Ćupriji izvršiti ruski lekari. Za drugu Jeleninu operaciju već su našli sponzora, a ako bude potrebno prikupiće još sredstava. Jedanaestogodišnja Milana, koja nema oca, a nedavno su joj umrli majka i deda pa sada živi sa bakom, dobiće 120.000 dinara da ih utroše za ono što im je najpotrebnije.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 25, 04, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *