Najbolji idu dalje

Održana opštinska smotra folklora

        U Titelu je protekle nedelje održana opštinska smotra folklora koju je organizovala Narodna biblioteka “Stojan Trumić“ a pokrovitelj je bila Opština Titel. Na smotri su učestvovala sva kulturno-umetnička društva koja trenutno deluju u svih šest opštinskih naselja. Nastupilo je oko 350 učesnika iz devet društava: AKUD “Jovan Popović“, MKUD “Tiski cvet“ i SFIP “Zec“ iz Titela, AKUD “Lokvanj“ i Lala“ iz Loka, KUD “Šajkaš“ iz Šajkaša, Akud “Prota Svetozar Vlaškalić“ iz Mošorina, AKUD “Đokica Marković“ iz Gardinovaca i AKUD “Ružin cvet“ iz Vilova. Učesnici su bili podeljeni u tri starosne grupe: kategorija mlađeg uzrasta (od prvog do petog razreda), kategorija starijeg uzrasta (od petog do osmog razreda) i odrasli.

           Prema oceni selektora Ljubomira Vujčina, ispred saveza amatera Vojvodine, u kategoriji mlađeg uzrasta najboljima su se predstavili članovi AKUD-a “Ružin cvet“ iz Vilova sa igrama iz Banata. Zanimljivo je da je ovo najmlađe društvo na teritoriji opštine, osnovano početkom ove godine. Koreograf je Vlada Tutnjević.
          U kategoriji starijeg uzrasta stroge kriterijume selektora prošli su: AKUD “Prota Svetozar Vlaškalić“ iz Mošorina sa igrama iz Bačke, AKUD “Đokica Marković“ iz Gardinovaca igrama iz Banata, Studio folklora i plesa “Zec“ iz Titela igrama i pesmama užičke Crne Gore i AKUD „Jovan Popović“ Titel sa igrama iz Bačke.
          Kod odraslih, najuspešniji su bili: AKUD “Prota Svetozar Vlaškalić“ iz Mošorina, koji su se predstavili igrama iz Bačke, Banata i izvornom pesmom koju je izvela Katarina Pantić, AKUD “Lokvanj“ iz Loka igrama iz Negotina i bosilegradskog Krajišta te SFIP “Zec“ iz Titela sa Izvornom pevačkom grupom i igrama iz okoline Jajca.
          Najuspešniji koreografi na smotri bili su Vlada Tutnjević, čije su tri koreografije prošle u dalje takmičenje, Ljubinko Krunić i Bosiljka Šer sa po dve koreografije. Pobednici su se plasirali na zonska takmičenja.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 01, 04, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *