April – mesec autizma u svetu

Ujedinjene nacije su 18. decembra 2007. godine usvojile rezoluciju prema kojoj je 2. april proglašen za Svetski dan podizanja svesti o autizmu.

        U rezoluciji se izražava zabrinutost “zbog pojave i visoke stope autizma kod dece u svim regionima sveta i posledičnim razvojnim zahtevima“.
          Vojvođansko udruženje za pomoć osobama sa autizmom i Društvo za pomoć osobama sa autizmom grada Novog Sada, povodom obeležavanja Svetskog dana podizanja svesti o autizmu i Dana autizma koji se svakog proleća održavaju u Novom Sadu, najavljuju zajedničke akcije, koje će se održavati na različitim lokacijama u gradu, u drugoj polovini aprila 2008. godine.
          Cilj ovakvog organizovanja je težnja da se široj zajednici približi i pojasni postojanje autizma u našoj sredini, da se obelodane problemi koji ga prate i da se animiraju građani da i sami učestvuju u ovakvim akcijama.
          Autizam je doživotni razvojni poremećaj koji se manifestuje tokom prve tri godine života i rezultuje niz neuroloških oštećenja koja utiču na funkcije mozga. Karakterišu ga teškoće u socijalnim kontaktima, problemi u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji i ograničeno, repetitivno ponašanje, interesi i aktivnosti. U svetu i kod nas beleži se sve veći porast dijagnostikovanih slučajeva autizma.
           Imajući to u vidu, organizovanje aktivnosti u okviru kojih će građani moći da dobiju korisne informacije stručnjaka i roditelja dece sa autizmom, kao i da se upoznaju sa naporima koji se godinama čine u oblasti tretmana, pomoći i obrazovanja osoba sa autizmom, više su nego potrebne. Podizanje svesti o autizmu na viši, pa i globalni nivo, doprineće da deca i odrasli sa autizmom lakše nađu svoje mesto u društvu i da na odgovarajući način ostvare prava koja im po zakonu pripadaju.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 31, 03, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *