Selo promenilo izgled

Iz Mesne zajednice Mošorin

        Protekle 2007. godine u Mošorinu se mnogo radilo na uređenju sela. Potpuno je rekonstruisan i proširen glavni put kroz selo a započela je izgradnja i puta preko brega prema Titelu. Rekonstruisana je i proširena kolovozna traka u najdužoj ulici, Ulici Ive Lole Ribara. Sa novom javnom rasvetom, pročišćenim kanalima i uređenim centrom, Mošorin je dobio sasvim drugačiji, savremeniji izgled.
          Naravno, da je u uređenju sela učestvovala i Mesna zajednica u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti. Savet Mesne zajednice sastao se prošle godine 14 puta, a razmatrano je tridesetak tema, od kojih su najvažnije: kopanje kanala za odvodnjavanje atmosferskih voda, uređenje surduka, asfaltiranje terena za male sportove i okretnice za autobuse na kraju sela, rekonstrukcija ulične rasvete te uređenje zgrade pošte, prilaza Zdravstvenoj stanici, seoskom groblju i plaža na Tisi.
          Prioritet Saveta bilo je kopanje i čišćenje kanala za odvodnjavanje atmosferskih voda. Prokopan je i očišćen kanal u ulicama Svetozara Miletića i Kosovskoj. Radi lakšeg protoka vode, na određenim mestima su zamenjene dotrajale cevi i postavljene šahte. Boljem protoku vode i lakšem izlasku na Breg doprinelo je i uređenje surduka.


          Da bi se izbegla gužva dolaskom i okretanjem autobusa u centru, odlučeno je da se uradi okretnica za autobuse koja se nalazi na istočnom kraju sela.
          Zbog veoma lošeg stanja ulične rasvete Savet MZ je odlučio da od JP “Prostor“ zatraži nova i savremenija rasvetna tela. Na postojeća sijalična mesta, umesto živinih, postavljene su nove armature sa natrijumskim sijalicama koje bolje svetle, a manji su potrošači struje. Sada je situacija sa rasvetom znatno bolja.
          Ljubitelji sporta i rekreativci dobili su, pored onog u školskom dvorištu, još jedno asfaltno igralište kod velikog fudbalskog terena. Ovim su stvoreni uslovi za formiranje sportskog društva u Mošorinu. Deca i omladina će najviše koristiti izbetoniranu plažu na Tisi kod vikend naselja “Dukatar“.
          U središtu sela asfaltirana su parkirališta za automobile pored zgrade Mesne zajednice i Zdravstvene stanice, a uređena je i zgrada Pošte.
           – Ove godine nastavljamo da pročišćavamo i prokopavamo ulične kanale za odvodnjavanje atmosferskih voda, da uređujemo stočno groblje, očekujemo postavljanje reflektora na novom rukometnom igralištu kod sportskog centra, uređenje plaže, održavanje seoskog groblja i pomoć sportskom i kultureno-umetničkom društvu, a uz pomoć Opštine pokušaćemo da asfaltiramo i Ulicu Petra Pirtića – rekao nam je Novak Jovanović, predsednik Saveta Mesne zajednice.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 31, 03, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *