Tri titelska hrišćanska hrama

Hramovi rimokatoličke i srpske pravoslavne crkve imaju zanimljivu i zajedničku prošlost.

 
 
 
 

        Oba hrama dovršena su 1811. i posvećena su istom prazniku – Uznesenju blažene device Marije, ili, Uspeniju presvete Bogorodice. Imaju istu hramovnu slavu, u narodu poznatu kao Velika Gospojina, 15, odnosno, 28. avgusta.
        Srpska pravoslavna crkva sagrađena je u klasicističkom stilu građanskog shvatanja bidermajera. Ikonostas, najnovije ikone na pevnicama , arhijerejskom tronu i zidni živopis izradio je 1866. akademski slikar August Tirk, katolik po veroispovesti. On je likove svetaca naslikao okrugla lica i pomalo debeljuškaste, što ih čini drugačijima od uobičajenih likova isposničkih figura. Figure Srba svetitelja u oltaru rađene su po gravirama iz Srbljaka Sinesija Živanovića iz 1761. godine. Prethodni ikonostas prenet je u Lok, gde se i sada nalazi. Na crkvenom horu smešten je demontirani ikonostas bivše grobljanske kapele posvećene Sv. Kirijanu Otšelniku, koja se, budući loše građena, srušila posle Drugog svetskog rata.
        Rimokatolička crkva izgrađena je 1811. na mestu stare koja je izgorela 1810. godine. Jednobrodna je građevina, malih dimenzija. Oltarska slika iz 1770. i kompozicija iz 1815. sa predstavom Sv. Ivana Nepomuka i vedutom Titela sa Tise dela su dvojice umetnika pravoslavaca Dimitrija Popovića iz Bečkereka i Arse Teodorovića, rođenog u Perlezu.
        Vernici iz titelske familije Marinkov mole se istome Bogu, ali u dvema crkvama. Jedni su pravoslavci, a drugi poklonici rimokatoličke veroispovesti. Jedni imaju špic-name Janjini (pravoslavci), a drugi Kekovi (katolici). Kada su Janjini odvođeni u internaciju od njih se nisu odvajali (iako su im nudili) Kekovi. Delili su zajedničku sudbinu. Priča o deobama poznata je i jednima i drugima, veli Ivan Marinkov (Kekov). Nekada davno dve jetrve, Janja i Keka Marinkov, posvađale su se tako silno, pa su odlučile da ne posećuju istu crkvu. Janjini Marinkovi odlaze u pravoslavnu, a Kekovi Marinkovi u rimokatoličku bogomolju.
        I život crkva teče dalje.
        Najmlađa od tri titelske hrišćanske bogomolje, evangelistička crkva u Titelu, izgrađena je početkom XX veka. Izgrađena je u novom, Gornjem Titelu posle doseljavanja Nemaca. U narodu je poznata kao „švapska“ crkva. Svoj stoti rođendan dočekala je zapuštena i „napuštena „, bez krsta na vrhu tornja. Doduše, grupa Slovaka – evangelista pokušala je 2001. da obnovi crkveno zdanje, ali je sve ostalo na pokušaju.

Autor: Dragan Kolak
Datum: 23, 03, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *