Ljub – ljubaste pesme Dominke Arsić

Sala Lovačkog doma u Gardinovcima bila je mala da u petak 21. marta, na Svetski dan poezije, primi sve ljubitelje pisane reči u ovom lepom podunavskom naselju južne Bačke i Šajkaške.

        Kako i ne bi bilo veliko interesovanje kad je Dominka Arsić, penzionisana učiteljica koja je čitav svoj radni vek provela ovde u rodnom selu, objavila svoju prvu zbirku pesama pod nazivom “Ljub – ljubaste pesme“. Autorka u 34 pesme peva o svom detinjstvu, ljudima koji je okružuju, o životu. Knjigu je objavilo Udruženje srpskih književnika u otadžbini i rasejanju (USKOR) iz Beograda, ogranak “Koviljski kulturni krug“ iz Kovilja a štampana je u Štampariji “Laza Kostić“ u Kovilju. Recenziju je napisao mr Dejan Pralica a u ime izdavača recenzent je bio glavni urednik Zdravko Ivanković. Knjigu je ilustrovao Saša Arsić dok je crtež na koricama uradila Nevena-Nena Arsić, unučica Dominkina koja je u programu i recitovala pesmu “Moja unuka Nena“ koju je baka njoj posvetila.
        U gotovo dvočasovnom programu, u kome je publika svaku reč učesnika pomno pratila, o knjizi su govorili Miša Anđelić predsednik USKOR-a i recenzenti, a Dominkine stihove, uz autorku, recitovali su i učenici gardinovačke osnovne škole: Nada Nikoletić, Branislav Letić, Vladislava Obrenov, Miloš Ranisavljev, Verica Stanojević i Dušan Šljapić. Pevačka grupa “Sarke“ koja deluje u okviru Aktiva žena “Dren“, a čiji je i Dominka član, nastupila je sa dve stare narodne pesme. Na promociji je bilo i književnika iz Beograda i Šajkaške, kojima je data prilika da kažu po jednu svoju pesmu. Tako su svoje stihove recitovali: Zoran Đorđević – Mid, Miša Anđelić, Bora Ilić aforističar, Radmila Konvalinka, Mira Lilić i Pera Romanić iz Beograda te Vera Čelić iz Loka, Miroslav Koledin iz Kovilja, Velinka Janić – Karanović, Branka Vidić i Mirko Žigić iz Gardinovaca. Iznenađenje večeri bilo je kad je poznati književnik Zoran Đorđević – Mid uručio Dominki člansku knjižicu USKOR-a. Program je vodio Nikola Turajlić.
        Dominka Arsić piše pesme tek od 1999. godine kad je bila NATO agresija na našu zemlju. U jednoj od svojih prvih pesama “Izbegnut susret“, koju je napisala prkoseći agresoru, autorka kaže:

                                     “Ti posta silnik,

                                       ubica, dovek,

                                       a ja promašen,

                                       običan čovek,

                                       ali, čovek.“

        Dominka je nesebičan čovek koji voli knjigu, kojoj se u pesmi “Oda knjizi“ pomalo stidljivo zahvaljuje:

                                      “Za sve što je od tebe,

                                        u moju dušu stalo,

                                        ovih nekoliko redaka

                                        zahvalnosti

                                        je, uvredljivo, malo.“

         Promociji Dominkine knjige “Ljub – ljubaste pesme“ prisustvovali su predsednik Opštine Milivoj Petrović, predsednik Skupštine opštine Titel Milan Nastasić, direktorka Narodne biblioteke “Stojan Trumuć“ iz Titela Dušanka Buvač i Nikola Nedić predsednik ogranka USKOR-a iz Kovilja.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 22, 03, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *