Kuću Đorđa Bešlina za spomen-dom

Otvoreno pismo javnosti

        Istorija ne počinje od nas. Istorijsko vreme se računa već dve hiljade i devet godina, a prošlost je ostavljala tragove mnogo ranije. Samo nerazumni i neuki mogu da smatraju kako prošlost i sadašnjost nisu povezane. Učeni su rekli da je sve što je čovek nekad mislio, osećao i radio neraskidivo utkano u ono što mi danas mislimo, osećamo i radimo. Osvetljavanje prošlosti pomaže rešavanju današnjih problema i utire put pred nama. O prošlosti Titela malo ko šta zna, ali i od nedavne istorije će malo šta ostati za buduća pokolenja. Naravno, ako se prema njoj ne budemo odgovornije odnosili.

 

         O NOR-u (narodnooslobodilački rat) još nije izrečena pravedno odmerena i konačna istina. Samim tim, nije ni o onovremenim događajima u Titelu i učesnicima tih događaja. Vreme je, kada već to nisu uradile komunističke vlasti, da se razmišlja o spomen-kući Đorđa Bešlina, najznamenitijeg Titeljanina u pokretu otpora u Drugom svetskom ratu. Bio je važna ličnost i za širi zavičaj. A, prilika je zbog toga što je njegova rodna kuća ostala bez vlasnika, a naslednici neće imati takav odnos kakav bi Titeljani morali da imaju prema svojoj istoriji, čiji je deo, svakako, bio i Đorđe Bešlin. Ne sme se dozvoliti da se prođe kao sa nekim drugim kulturno-istorijskim spomenicima. Kako nije smelo da se odnosi prema istoriji u Titelu rečit je primer rodna kuća Jove Barjaktarova. Njen novi vlasnik sa fasade je skinuo spomen-ploču, koju su neki dobronamerni spasli od nestanka. Kasnije su je u petooktobarskom prevratu neki novi „revolucionari“ iz pokreta (najmanje otpora) u zanosu svoje „pobede“ precrtali auto-lak sprejom. Nije se smelo dozvoliti da neuki i kratkovidi odlučuju da se iz spiska naziva titelskih ulica briše ime Ratka Bogdanovića (jedino njegovo od partizanskih) i da ulica ponese podrugljiv naziv Surduk. Primera neodgovornog odnosa ima još: naziv srednje škole u Titelu, spomenik avijatičarima u Vilovu, zgrade od kulturno-istorijskog značaja… Bilo je propusta i kod obnove spomenika učesnicima NOR-a u Titelu, iako je to bio dobar pokušaj pravilnog odnosa prema istoriji.

 

        Donedavna vlasnica kuće je preminula i treba učiniti sve da se rodna kuća Đorđa Bešlina u ulici koja nosi njegovo ime na broju trećem u Titelu pretvori u spomen-kuću kako bi svedočila o vremenu borbe protiv fašizma. I ne samo o tom vremenu, jer Titel nema muzejsku postavku o svojoj bogatoj i značajnoj istorijskoj prošlosti. Valjalo bi je pretvoriti u kulturno-istorijsko dobro na korist Titela i Titeljana. Trebalo bi to uraditi i kao konkretan korak o pretvaranju u delo stereotipne priče o turističkim potencijalima Titela.

 

        Ovim inicijalnim predlogom u obliku otvorenog pisma  obraćam se javnosti. Javni (pisani) poziv uputio sam i Opštinskom odboru Saveza udruženja boraca NOR-a, zatim predsedniku Opštine Titel, predsedniku Skupštine opštine Titel, odborničkim klubovima DS, SPS, SRS u lokalnom parlamentu da se kao institucije sistema lokalne samouprave zauzmu za ostvarenje ideje o osnivanju spomen-kuće.

Autor: Dragan Kolak
Datum: 10, 03, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *