„Bele rode“ u Titelu

U Vojvodini, prema poslednjem prebrojavanju, ima 1100 parova belih roda, a što je 90% od onih koji obitavaju i gnezde se u celoj Srbiji.

        Dokumentarno prirodnjački film „Bele rode moje ravnice“ mr. Olivera Fojkara je priča o pticama koje već vekovima daju pečat Vojvodini i Panonskoj niziji uopšte, i koji je imala priliku da vidi titelska publika pre japanske, američke, engleske.

         Publika je s pažnjom pratila 40-minutni film o belim rodama, najpoznatijim pticama vojvođanske ravnice, čiji raspon krila doseže i do 225 centimetara. To je deseti film Olivera Fojkara (sedam je uradio dok je radio na TV Vojvodina), a poslednja dva filma „Moj prijatelj štiglić“ i „Molitva za goru“ su veoma teški filmovi sa tužnim krajem. – Zbog toga nam je bila želja da novi film o rodama bude pozitivna priča o životu ovih lepih ptica. Filmom smo želeli da podržimo i projekat mladih ornitologa koji nosi naziv „Sigurna gnezda za bele rode“, ističe Fojkar, stručnjak u Zavodu za zaštitu prirode Srbije  u Novom Sadu.

         Film je sniman u celoj Vojvodini, ali najviše oko reka Tamiš u Banatu, u selima Idvor, Sakule, Neuzina, Tomaševac, Taraš, na ribnjaku Ečka, u specijalnim rezervatima prirode, u Baču, Sonti. Staništa roda snimljena su iz vazduha, motornim zmajem, a korištene su i dizalice „Elektrovojvodine“. Gledaoci, među kojima su bili i brojni lovci, su pažljivo pratili priču iz koje su saznali da život roda nije lak, da puno mladunaca strada od lošeg vremena ili elektro udara. – Posebna vrednost ovog filma leži u tome da smo zabeležili suptilna osećanja i specifična ponašanja roda tokom parenja, nošenja jaja, rađanja, uginuća i prilikom prvog leta mladunaca. Iako smo film snimali dugo nismo kamerom uspeli da zabeležimo njihov odlazak na jug, priča Fojkar i dodaje da će se uraditi kraća verzija filma koji je dobio pozive iz Južne Koreje, Brajtona Njujorka…

         Snimanje ovog filma je započeto u proleće 2005. a želja autora je bila da prate zbivanja i dva rodina gnezda od trenutka doletanja rodinog para iz Afrike, pa do izletanja mladunaca iz gnezda i ponovne seobe na jug. Međutim, zbog loših vremenskih prilika, hladnoće i kiše, prve godine su uginuli svi mladunci u oba gnezda, što svedoči o problemima prilikom snimanja ovakvih filmova.
       
Na projekciji lovci su pričali priče o rodama, prijateljima čoveka te predložili sa se snimi film i o crnim rodama.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 28, 01, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *