Titelska 2008. godina

Pre 90 godina, na Mitrovdan, 26. oktobra (8. novembra po novom kazivanju vremena) u Titel je ušla srpska vojska. Četiri dana kasnije proglašeno je u Novom Sadu neposredno ujedinjenje Vojvodine sa Srbijom.

 
 
 
 

        Pre 95 godina Titeljani su u, za ono vreme, modernoj sali Apola gledali mozi (bioskop).
        Ove, 2008, navršava se 135 godina od kako su Šajkaši, u Titelu, u brilijantnoj pobedi izabrali pesnika Lazu Kostića sebi za poslanika u mađarskom parlamentu. Iste godine, na ispraćaju pobednika u Vilovu, umro je od radosti Mihajlo Krestić, najistaknutija ličnost u istoriji privrednog i političkog života onovremenog, a može biti, i svekolikog Titela. On je pre 140 godina osnovao Titelsku zemljodelsku zadrugu, najstariju zemljoradničku zadrugu u Srba uopšte.
        U ovoj, 245. od osnivanja i 135. godini od ukidanja Titeljani i svi Šajkaši moraju se setiti stodesetogodišnje istorije Šajkaškog bataljona, najznačajnijeg doba u njegovih, bezmalo, hiljadu godina, koliko se pominje ime Titela.
        Pre 155 godina Pavle Zorić i supruga mu Draginja, rođena sestra Svetozara Miletića, dobili su sina Svetozara, potonjeg profesora Univerziteta u Beogradu i prvog profesora mašinstva na njegovom Tehničkom, danas Mašinskom fakultetu. Njegova starija sestra Mileva, učiteljica, bila je udata za Mitu, Dimitrija Petrovića, i među ostalom decom, dobila je pre 135 godina ćerku Nadeždu, kasnije slikarku, i rodila sina Rastka, pesnika, pre 110 godina.
        I najkrupniji događaj u novijoj istoriji Srba Šajkaša od pre 160 godina, Narodni pokret 1848-9, zavređuje pažnju.
       
Na stotu godišnjicu od osnivanja prve štamparije u Titelu, Mišika Kovač je 1992. osnovao privatnu štampariju Grafkom i izdaje stone i zidne kalendare baš kao nekad ona prva koja je nacionalizovana pre ravno 60 godina (poslednji vlasnik je bio Milan Jovanović, ubijen u Raciji), a potom odneta sa srezom u Žabalj. Onde je stajala u nekom dvorištu, nije radila, jer su štampari otišli za Novi Sad. Za njima je u Novi Sad otišao i srez a štamparija je vraćena u Titel i opet stajala zaboravljena sve dok se pre 5o godina nije pojavio Pišta Nađ i pokrenuo je.

Autor: Dragan Kolak
Datum: 22, 01, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *