Osnovan aktiv žena

U Gardinovcima je 11. januara 2008. godine pri Amaterskom kulturno-umetničkom društvu „Đokica Marković“ osnovan Aktiv žena „Dren“.

        Inicijativa je potekla od nekolicine naprednijih žena ovog sela, koje su želele da svojim radom i idejama pokrenu pozitivna dešavanja u Gardinovcima. Aktiv okuplja oko 25 članova koji se sastaju svakog ponedeljka. Formirale su cvećarsku i ekološku sekciju, a imaju i pevačku grupu „Sarke“ u kojoj su Dominka Arsić, Milica Ranisavljev, Pavica Obrenov i Dragana Mindić. Grupu su tako nazvale jer meštani susednih sela Gardinovčane zovu „Sarke“.
         – Osnivanjem Aktiva želele smo da pokažemo da žene nisu samo domaćice pored šporeta i sa varjačom u ruci, nego da mogu biti pokretači mnogih aktivnosti na uređenju i afirmaciji sela i seoskog načina života kao i očuvanju naše kulturne baštine. Cilj je, pre svega, druženje žena, razmena iskustava, ideja, recepata, promocija svega što vredi u našoj sredini a toga ima mnogo u Gardinovcima – ističe predsednica Smiljka Mindić.
          Žene su već organizovale veče poezije gde su nastupili samo gardinovački pesnici, uz one poznatije i nekoliko mlađih kojima je ovo bila prva prilika da se i na ovakav način predstave u svojoj sredini. Takođe planiraju da organizuju i izložbu ručnih radova, starih upotrebnih predmeta i kolača kakve su pravile naše bake.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 18, 02, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *