Dečji novogodišnji koncert i u Mošorinu

Zaživela kultura i u našim selima

        U organizaciji Amaterskog kulturno-umetničkog društva „Prota Svetozar Vlaškalić“ u petak, 29. decembra, održan je Dečji novogodišnji koncert i u Mošorinu. Hladnoća i poledica nisu mogle sprečiti decu iz Šajkaša i Gardinovaca da sa svojim vršnjacima-domaćinima pokažu svoje znanje i talent ljubiteljima folklora i pozorišta iz Mošorina. Za nešto više od sat programa publika je uživala, prekidajući izvođače čestim aplauzima, što po ko zna koji put pokazuje da meštani naših sela vole i podržavaju ovakve priredbe.
        Folklorna sekcija mošorinskog AKUD-a izlazila je nekoliko puta na binu, predstavivši se pesmama i igrama iz Ponišavlja, Bačke, Šumadije i okoline Leskovca. Dramska sekcija AKUD-a „Prota Svetozar Vlaškalić“ izvela je dva skeča: „Dva pisma“ i dramatizovani tekst „Malčika“. Članovi AKUD-a „Đokica Marković“ iz Gardinovaca imali su u programu tri koreografije: Vojvodina, Zapadna Srbija i Ponišavlje. Podmladak KUD-a „Šajkaš“ nastupio je sa pesmama i igrama sa Stare planine. Veče posvećeno deci završilo se njihovim druženjem uz pesmu, igru i koktel.
        Pre samo šest-sedam godina u selima titelske opštine nije bilo ni jednog kulturno-umetničkog društva, niti bilo kakvih događaja ove vrste. Danas u svakom selu, sem Vilova, postoji kulturno-umetničko društvo, a u nekima, poput malenog Loka, deluju čak dva. Oni su nosioci dešavanja na polju kulture u ovim selima i, što je najvažnije, usmeravaju decu i omladinu u negovanju i promovisanju naše bogate kulturne baštine, držeći ih podalje od kafane i ulice. Pošto je Vilovo 2008. godine domaćin tradicionalnoj manifestaciji „Šajkaški dani“ za očekivati je da se i u najmanjem naselju titelske opštine i cele Šajkaške formira kulturno-umetničko društvo i meštanima ovog sela pruži prilika da uživaju u ovakvim priredbama.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 29, 12, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *