Održan Novogodišnji koncert KUD-a ’’Šajkaš’’

Najmlađi promoteri bogate kulturne baštine

        U Šajkašu je proteklog vikenda održan tradicionalni Novogodišnji koncert na kome su podmlaci kulturno-umetničkih društava iz Mošorina, Gardinovaca i Šajkaša brojnim ljubiteljima folklora pokazali svoje veliko igračko umeće. Koncert je održan uz finansijsku podršku Mesne zajednice, a Osnovna škola „Isidora Sekulić“ je po ko zna koji put ustupila prostrani hol mladim izvođačima jer šajkaški Dom kulture još uvek nije u funkciji.
          Podmladak KUD-a „Šajkaš“ predstavio se sa tri grupe i oni su, naravno, bili najbrojniji. „Leptirići“ najmlađa grupa koju čine deca do pet godina starosti, Starija grupa (6-8 godina) i Pripremna grupa (8-13 godina) zajednički su izveli splet dečjih pesama i igara. Podmladak AKUD-a „Prota Svetozar Vlaškalić“ iz Mošorina predstavio se šajkaškoj publici sa dve koreografije iz Ponišavlja i Leskovca, dok su najmlađi članovi AKUD-a „Đokica Marković“ iz Gardinovaca izveli narodne igre iz Zapadne Srbije i Ponišavlja. U programu je učestvovao i Dejan Kuzmanović, učenik šajkaške osnovne škole, koji je uz pratnju orkestra Vlade Stevanovića izveo na fruli poznato narodno kolo. Posle koncerta druženje mladih Gardinovčana, Mošorinaca i Šajkašana nastavljeno je u Sali KUD-a uz muziku i koktel do kasnih noćnih sati.

       
Novogodišnji koncert u Šajkašu, uz lepo druženje najmlađih iz tri susedna naselja, pokazao je da koreografi Stevan Mirkov, Ljubinko Krunić i Vuk Vučinić u svojim društvima izvanredno rade, stvarajući mladu generaciju promotera naše bogate folklorne baštine.


Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 24, 12, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *