Temerin pravi mamac za turiste

Na području opštine Temerin radi više desetina društvenih i neprofitnih organizacija i udruženja. Veoma dobro je što u mnogim pravcima, posebno kada je zaštita životne sredine i ekologija, i razvoj turizma u pitanju – zajednički deluju.

        Nosilac mnogih aktivnosti u proteklih nekoliko godina bili su Resor za zaštitu životne sredine pri Opštinskom veću Temerin i Turistička organizacija opštine Temerin. A učenici, predstavnici škola, udruženja pčelara, lovaca, ribolovaca, planinara, salašara, društva ljubitelja bašte, proizvođača vinove loze, voća i eko povrća. Od akcija izdvajamo ozelenjavanje atara, čišćenje obala Jegričke u Sirigu, trske i rogoza kod temerinske Čarde na Jegričkoj, uništavanje ambrozije, trodnevnu manifestaciju Dani Evropske baštine, izbor najlepših dvorišta u Mesnim zajednicama i opštini Temerin, nastupe na sajmovima turizma kao i najpoznatiju Evropsku izložbu Štraser golubova.
        Stari temerinski park, jezero i Kaštel, koji su podignuti pre dva veka i reka Jegrička su zaštićeni spomenik kulture, odnosno Park prirode. O bogatoj tradiciji, prožimanju kulture, međuetničkoj toleranciji svedoče salaši, etno kuća Brvnara u Bačkom Jarku, Zavičajna kuća i muzej u Temerinu, a zoološki vrt u Temerinu je pravi mamac za mlade. U poslednjih nekoliko godina Temerin je prepoznatljiv po nekoliko velikih manifestacija: Sajam vina, Ilindan, Pasuljijada, Festival ludaje, Izbor lepotice Temerina, međunarodni turniri sportskih klubova i već spomenuta svetski priznata izložba Štraser golubova.
        Temerin leži na bogatim izvorima termalne vode, bazenski kompleks treba da se proširi u Banju Temerin. Dobre saobraćajne veze su preduslov više da uz ostale grane, turistička privreda donese značajan prihod opštini i njenim žiteljima. Iskustva koja koristi Inovativni centar za razvoj preduzetništva i prekograničnu saradnju sa gradom Morahalom u Madjarskoj, je korak bliže zajedničkom cilju.
       
I na kraju jedino što nedostaje Temerinu su smeštajni kapaciteti gostiju pošto postojećih 50 ležajeva koji su na raspolaganju putnicima dobronamernicima nisu dovoljni tako da lokalna samouprava planira da pored objedinjavanja svih kulturnih i turističkih manifestacija sa Banjom Temerin i zoološkim vrtom klijenteli ponudi i smeštajne kapacitet visokog standarda.

Autor: Dalibor Mudrinić
Datum: 30, 11, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *