„Apologija prepoznavanja“ prva knjiga pesama Zorana Bosnića

U „Prometejevoj“ biblioteci Savremenici upravo je izašla knjiga pesama „Apologija prepoznavanja“ autora Zorana Bosnića, Titeljana.

         Književno veče na kome je promovisana prva knjiga pesama Zorana Bosnića održana je 29. novembra u restoranu „Alas“ u Titelu. – Pesme su Bosnićeve nalik na malene, čiste i po mnogo čemu neprocenjive traktate o snovima koji su nestali, o licu koje volimo  i kome se sve više, sve totalnije, u apsolutnom mraku Panonije, približavamo, istakao je doktor Draško Ređep recenzent knjige. Naglasio je da je prepoznavanje jedna od ključnih imenica Bosnićeve lirike.
          Knjiga je podeljena u četiri poglavlja – Poletanje i sletanje, Kukurikanje u sebi, Preklapanje kapaka i Anatomija odrastanja, a stihove iz knjige su čitali Aleksandra Milosavljević i Svetozar  Ćurčić.
         Književni kritičar Franja Petrinović je istakao da je „Apologija prepoznavanja“, prva knjiga Zorana Bosnića knjiga pesničkog odrastanja, ispisan lirski dnevnik odrastanja, koja će biti prepoznatljiva po pesničkom govoru i  vraćanju smislu. U poslednjih dvadesetak godina zaboravilo se na lirsku poeziju, i ova knjiga nas vraća na taj put, istakao je Petrinović.

         Autor Zoran Bosnić je naglasio da je ovo knjiga o ljubavi, a da će naredna biti posvećena Tisi.

  Izvod iz recenzije

Pesnik prepoznavanja i blagih vesti: Zoran Bosnić

     
        Možda baš u trenutku kada se od svega odustalo, a u našoj savremenoj lirici nastojalo da se zaboravi, pojavio se glas do koga držim i koji nam je najavio da nije sve potonulo…
        Bosnićevi stihovi imaju nevinu osobinu prvog i potonjeg govora. Prepoznavanje kao pouka, ali i kao zavet, jedna je do ključnih imenica njegove lirike. Bosnićeva pesma koja ima i izričito misaone invektive, i koja se ne mirujući nikako ne miri sa od nekud oglašenom sudbinom skrajnutosti, u najboljim svojim trenucima saobraća s ostatkom ovoga sveta koji se kruni, utišano nestaje, ponire ni zbog čega.
        dr Draško Ređep

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 30, 11, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *