Psi lutalice dave živinu i napadaju ljude po Šajkašu

Psi lutalice i ove jeseni zadaju velike probleme žiteljima Šajkaša. U noći između srede i četvrtka, 31. oktobra i 1. novembra, napravili su pravi pokolj živine u četiri domaćinstva iz ulica Save Dimitrijevića i Zmaj Jovine, podavivši preko stotinu komada odraslih pataka i kokošiju. Ovo su psi koji su došli iz atara gde su čuvali bostan, a za njih su najviše krivi neodgovorni vlasnici koji ih ne vraćaju kući.

        Najveću štetu načinili su u dvorištu Save Milinova, gde su podavili 45 pataka i tri kokoši. Kod Milinovih niko nije čuo kad se to dogodilo, samo su ujutro našli mrtvu živinu po celom dvorištu. Psi su kroz debelu žicu napravili veliku rupu i tuda se provukli.

         – Nameravali smo ovih dana da nabavimo frižider pa da ih zamrznemo, ali su nas psi preduhitrili. Šteta je ogromna. Koliko samo košta hrana koju su pojeli? U dvorištu imamo ovce, koze, jariće i janjce pa se bojimo da i njih ne podave – kaže Savo.
        Stanoju Ignjiću su iste noći psi u dvorištu podavili 40 komada pataka i kokošiju. I prošle godine poklali su mu 20 kokošiju. Pre dva dana i Pero Bogojević je ostao bez 40 komada živine. Jovanka i Lazar Stojkov su čuli kad su psi u njihovom dvorištu napali perad, istrčali su i oterali ih. Ostali su „samo“ bez osam pataka prispelih za klanje.
        – Da nismo reagovali, podavili bi nam svu živinu u dvorištu – kaže Jovanka.
        Ne napadaju psi samo živinu, nego i ljude. Neki dan je pas na ulici ugrizao Nevenku Retkovića i sad je na injekcijama. Roditelji strahuju i za decu koja se po mraku, slabo osvetljenim ulicama, vraćaju iz škole.
        Mesna zajednica nema sredstava da plati da se psi lutalice pohvataju mrežama. Svi su se obraćali lovcima da oni pomognu, ali oni nemaju dozvolu da ih ubijaju.
        – Lovci bez policijske dozvole ne smeju da pucaju u selu, nego samo u ataru, gde ih više nema. Ako nam dozvole, mi ćemo učiniti koliko možemo – ističe Stevan Raletić predsednik Lovačkog društva „Zec“.
       
I dok se sve vrti u začaranom krugu, svaki stanovnik ovog, do sada mirnog bačkog naselja, ostaje da strepi hoće li se i njemu nešto slično dogoditi.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 02, 11, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *