Peti „Jabuka bal“

Titel: Mađarsko kulturno umetničko društvo „Tiski cvet“ po peti put organizovalo je „Jabuka bal“ u vreme kada se jabuke ostavljaju za zimu.


        U punom Mađarskom domu  Magdolna Ilić, predsednica Društva priča da imaju preko 150 članova različitih nacionalnosti koji deluju u orkestru, folklornoj, dramskoj i horskoj sekciji dok orkestar svira izuzetno širok spektar pesama ne samo iz Vojvodine. Kolo igraju svi, ali i čardaš. „Jabuka balu“ prisustvuju predstavnici lokalne uprave, ostalih društava.

         Posle večere, gulaš i rezanci, najavljena je krađa jabuke. Onaj ko ukrade jabuku, a deca ne primete, mogu je zadržati, ali ako su deca primetila krađu jabuka se mora otkupiti. Gosti su se razmileli po sali, otkidali su jabuke, ali ne neprimetno, pa je kasa bila sve punija. Na licitaciji su prodavane jabuke, dunje, boce sa vinom, torta, a predsednica je darovala i poljupce za veću cenu.


– Na ovaj način finansiramo osnovne troškove Društva, prikupljamo sredstva za kupovinu još jedna nošnje za folklorne sekcije. Nadamo se da će uskoro najmlađi članovi ponovo početi sa učenjem mađarskog jezika, priča Magdolna Ilić.


Autor: Dušanka Buvač
Datum: 05, 11, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *