Шајкаш


Садашњи називи улица


Улица браће Кркљуш

Сава и Славко Кркљуш први су мештани Шајкаша који су постали чланови КПЈ. Обојица су били радници Завода у Крагујевцу, али су често боравили у родном месту и ширили идеје комунизма. Били су учесници у шпанском грађанском рату као добровољци у југословенском батаљону „Ђура Ђаковић“. Сава је 1937. погинуо у Шпанији код Мореље, а Славко се после пропасти шпанске република вратио у Југославију, где га у Загребу 1941. хватају усташе и стрељају.


Улица Вељка Влаховића

Био је високи функционер КПЈ, шпански борац, народни херој и носилац највишег ордена за ослобођење Шпаније. Истакнути члан и руководилац студентског покрета, секретар Комунистичке омладинске интернационале. После 1944. начелник за пропаганду ЦК КПЈ, народни посланик, заменик министра иностраних послова и низ других одговорних функција у држави и комунистичкој партији.


Улица 20. октобра

У историји Шајкаша 20. октобар нема никакав значај. Ово место је у Другом светском рату ослобођено 22. октобра 1944. и ово би морала бити још једна грешка „кумова“.


Ђурђевачка улица

Име ове улице указује на локалну географску одредницу да се том улицом стиже у суседно Ђурђево.


Улица железничка

Неинвентивност „кумова“ изродило је овај назив у сваком месту за улицу која води до железничке станице.


Улица задружна

Назив треба да подсећа на земљорадничко задругарство.


Змај Јовина

Познати српски песник и песник за децу, рођен у Сремској Каменици, лекар по професији.


Улица ивањичка

У знак захвалности за изградњу погона фабрике кошуља „Јавор“ из Ивањице средином 80-их година 20. века улици која је водила у тај погон дато је ово име.


Улица Иве Лоле Рибара

Омладински и партијски комунистички кадар, рођен у Загребу, учесник НОР-а, погинуо на Гламочком пољу, проглашен за народног хероја.


Улица Косте Нађа

Био је генерал армије ЈНА; шпански борац који се вратио као командант батаљона; у НОБ-у од 1941; био члан Главног штаба БиХ; командант штаба Војводине и треће армије. После рата на дужностима у војсци, на државним, политичким и друштвеним функцијама. Народни херој.


Улица Лењинова

Вођ октобарске социјалистичке револуције, организатор совјетске државе (види: улице у Гардиновцима).


Улица мошоринска

Географска одредница за улицу која је најближа Мошорину.


Улица Николе Тесле

Чувени научник рођен 1856. у породици православног свештеника у Смиљану (Лика), а умро у Америци 1943. године. Један од најплоднијих генија у електротехници; дао је  скоро хиљаду разних патената и проналазака из свих области електротехнике. До деведесетих година 20. века улица је носила име маршала Тита.


Улица омладинска

Неодређена одредница са идеолошким предзнаком.


Улица партизанска

Назив улице је са идеолошким предзнаком и потиче из времена једнопартијског политичког система.


Улица Петра Драпшина

Улица је добила назив по генералу ЈНА, организатору устанка 1941. у Херцеговини, истакао се у ослобађању Истре и Трста; смртно рањен „несрећним случајем“, проглашен за народног хероја.


Улица радничка

Требало би да сећа на време пуних радничких права.


Улица Саве Димитријевића

Био је земљорадник из Шајкаша који се прикључио покрету отпора у Другом светском рату, партизански борац.


Улица сентиванска

Нова улица у средишту села по замисли „кумова“ требало би да подсећа на некадање име овог места, а званични некадањи назив Шајкаша је био Ковиљ Свети Иван. Сентиван је заправо мађаризовано име и звао се Шајкаш Сентиван (Sajkas Szentivan).


Улица Соње Маринковић

Била је организатор првих партизанских група у Бачкој и Банату, члан ПК КПЈ за Војводину, стрељана 1941, проглашена за народног хероја.


Предлози  за преименовање


Вељка Влаховића

Ђурђевачка улица. Улици дати географску одредницу, а заправо је регионални пут који води према Ђурђеву.


Ђурђевачка улица
Улица Светозара Теодоровића
. Он је био сликар који је рођен у Ковиљ Светом Ивану , данас Шајкаш, 12. октобра 1855, а умро у Ечки 1926. године. Био је добротвор Матице српске.


Косте Нађа

Улица Миленка Пауновића. Композитор Миленко Пауновић рођен је у Ковиа Светом Ивану 1889, умро 1924. године. На старој згради основне школе у селу професори Музичке школе „Станковић“ из Београда подигли су му спомен плочу. Те зграде више нема, а спомен плоче?


Иве Лоле Рибара

Улица Јована Рајића. Историчар и писац Јован Рајић је био игуман и архимандрит у манастиру у Ковиљу. Аутор је прве велике Историје Срба. Безброј пута ходио је негдањим Ковиљ Св. Иваном, данас Шајкашом.


Лењинова

Улица Димитрија Аврамовића. Сликар Димитрије Аврамовић рођен је у Ковињ Св. Ивану (Шајкаш). Пре 150 година објавио је први научни рад о Хилендару.


Петра Драпшина

Улица Светозара Милетића. Име које ни једно место у Шајкашкој не сме да изостави. Шајкаш посебно што га је из Мошорина  пут водио преко Ковиљ Св. Ивана.


20. октобра

Улица граничарска. Улици се даје име за сећање да је село до 1747. припадало Потиској војној граници и времену најзначајније историје места.


Соње Маринковић.

Улица Лазе Костића. Лаза Костић најзначајнији песник Шајкашке написао је најлепшу песму српског романтизма. Ковиљ Св. Иван је безброј пута походио а мештани су га бирали за посланика у мађарском парламенту у незабележеној политичкој победи у историји парламентаризма у Шајкашкој до данас.


Партизанска

Улица Шајкашког батаљона. У знак сећања да је и Шајкаш био у саставу Пајкапког батаљона.


Омладинска

Улица Стевана Стефановића. Овај свештеник из Ковиљ Светог Ивана (Шајкаш) био је уредник и издавач првих новина у Шајкашкој, Шајкашки глас.


Ивањичка

Улица јануарских мученика 1942. У знак сећања на невине жртве фашистичког терора о Божићу 1942. године.


Радничка

Улица Исидоре Секулић. Поред имена школе потребно је да има и улица са именом ове велике књижевнице.


Маршала Тита, данас Николе Тесле

Улица патријарха Чарнојевића. Име се даје у знак сећања на сеобе у ове крајеве које трају виће од три века, а почеле су 1690. и данас су актуелне. Уз све дужно поштовање према Николи Тесли, али његово име треба да носе све улице у свим великим српским градовима, а у малим насељима треба омогућити да добију оне личности које су историјски и географски везане за њих.


Железничка

Улица Босанске крајине. Даје се име да сећа на време када су у ово место дошле велике групе колониста и то баш овом улицом од железничке станице на коју их је довезао „влак без возног реда“. Ионако стари назив не говори о историји места, већ је неодређена одредница и пука недосетљивост „кума“.


Остају непромењени називи улица:

 

  1. Браће Кркљуш
  2. Задружна
  3. Змај Јовина
  4. Мошоринска
  5. Саве Димитријевића
  6. Сентиванска (?)

Autor: Драган Колак
Datum: 09, 01, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *