Svečanosti povodom dana škole

Ovih dana kulturnim i sportskim priredbama radnici i učenici Srednje škole „22. oktobar“ iz Žablja su proslavili Dan škole.

        Ova izuzetno značajna prosvetna institucija, kako žabaljske opštine tako i šire regije, bez čijeg postojanja je danas teško zamisliti školovanje dece i omladine, osnovana je pre 31 godinu.
        Svečanosti povodom Dana škole započele su predstavom „Porodične priče“ Biljane Srbljanović koju su pripremili profesori Radomir Miljojković i Sonja Drapšin, a izveli učenici ove škole. Ovom predstavom škola će se pojaviti i na takmičenju. Recital “Vojvodina“ Miroslava – Mike Antića izvela je najbolja učenica škole i predsednik Učeničkog parlamenta Bojana Blagojević. U sportskom delu, odigrana je utakmica malog fudbala kombinovanih timova (muško-ženske ekipe) redovnih i vanrednih učenika. Proslavi Dana škole prisustvovao je i predsednik žabaljske opštine Vojislav Duvnjak, s kojim je uspostavljena veoma dobra saradnja.
        Srednja škola “22. oktobar“ iz Žablja danas plovi punim jedrima. Ima 640 dece, sa po 32 učenika po odeljenju. Učenike obrazuju u sedam profila: opšti tip gimnazije, ekonomski tehničar, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, kuvar, konobar, mehaničar grejne i rashladne tehnike i automehaničar. Svojim radom i talentom, nastavnici i učenici su postigli da se o ovoj školi govori sa respektom na nivou cele države. Prošle godine Bojana Blagojević je bila republički prvak iz biologije u konkurenciji gimnazijalaca. Ona je ponovila uspeh iz osnovne škole kada je bila prva u Srbiji iz biologije, a druga iz hemije. Pravi đački dragulj! Ali mnogo ne zaostaju ni drugi. Tako je ove godine republički prvak Ljiljana Gojkov, učenica trgovačke škole, dok je Budisav Beljanski osvojio peto mesto na republičkom takmičenju automehaničara. Takođe i sportske ekipe ove škole veoma visoko kotiraju. Za jednu malu sredinu ovo su veliki rezultati sa kojima se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći gradovi.
       Uslovi rada u školi su sve bolji. Nastava se odvija samo u prepodnevnoj smeni. Školska zgrada i polovina radionica imaju centralno grejanje, ostali delovi će dobiti uskoro. Učionice i kabineti su dobro opremljeni. Predmeti su pokriveni stručnim nastavnim kadrom. Stvoreni su takvi uslovi da se sa dobrim rezultatima može nastaviti samo uzlaznom putanjom.
       – Mi smo u školi svojim radom i rezultatima dokazali da učenici iz naše opštine ne moraju ići na školovanje u veće gradove, barem za one smerove koje imamo, jer i ovde mogu dobiti odgovarajuće znanje – ističe na kraju direktor Miodrag Janjoš.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 24, 10, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *